You are here

Ποντάρουν στους ντόπιους οι ξενοδόχοι

20/04/2022 07:24

Με το βλέμμα στραμμένο στην εγχώρια αγορά είναι οι ξενοδόχοι σε ότι αφορά τις επόμενες ημέρες των πασχαλινών γιορτών, ευελπιστώντας ότι ο τομέας θα πάρει ακόμη μία ανάσα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, την οποία αναμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι ξενοδόχοι στα ορεινά θέρετρα, αναμένουν ώθηση από το φετινό σχέδιο προώθησης του εγχώριου τουρισμού, οι λεπτομέρειες του οποίου ανακοινώθηκαν χθες από το υφυπουργείο Τουρισμού.

Εναποθέτουν παράλληλα ελπίδες στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής τουρισμού, σύμφωνα με την οποία η επόμενη 10ετία θα ανήκει στα ορεινά θέρετρα.

Δυνατοί μήνες Απρίλιος – Οκτώβριος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και CEO της Thanos Hotels & Resorts, με τέσσερα ξενοδοχεία στην Πάφο (Anassa, Almyra, Annabelle και Aloe) Θάνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι διαχρονικά τα ξενοδοχεία της Πάφου το Καθολικό Πάσχα σημειώνουν αρκετά ψηλές πληρότητες από βρετανούς τουρίστες και ακόμη περισσότερο από οικογένειες επειδή τις ημέρες αυτές τα σχολεία είναι σε διακοπές.

«Φέτος η πληρότητα ανήλθε γύρω στο 60% για το δεκαήμερο του Καθολικού Πάσχα, ενώ ο μέσος όρος Απριλίου αναμένεται να κυμανθεί στο 50%. Σημαντική ήταν και η προσέλευση ισραηλινών τουριστών», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, επειδή η επαρχία Πάφου στηρίζεται από τη βρετανική αγορά, οι μήνες Απρίλιος και Οκτώβριος, διαχρονικά είναι δυο πολύ δυνατοί μήνες για τους ξενοδόχους της επαρχίας, καθώς έχουν διακοπές τα σχολεία στη Βρετανία.

Όσον αφορά τις κρατήσεις για το Ορθόδοξο Πάσχα, είπε ότι «για την ώρα είναι χαμηλές επειδή οι κύπριοι ως συνήθως τείνουν να κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή και όχι μακράς διάρκειας όπως οι τουρίστες από το εξωτερικό».

Στην επαρχία Πάφου, είπε, επαναλειτούργησαν και οι 112 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οι κρατήσεις για τους θερινούς μήνες είναι από Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Αυστρία.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση, ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρσι, όχι όμως στα επίπεδα του 2019.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Ο Βusiness Development Manager της Louis Hotels Xαράλαμπος Λάρδας σημείωσε ότι επαναλειτούργησαν και τα 19 ξενοδοχεία της Louis Hotels, με την εταιρεία να έχει ετοιμάσει πακέτα διαμονής για τις ημέρες του Πάσχα και να αναμένει επισκέπτες από τη ξένη, αλλά και την εγχώρια αγορά, δήλωσε στη StockWatch.

«Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Louis Hotels τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα ήταν πιο ψηλές σε σχέση με το 2021, ενώ όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι κύπριοι όπως πάντα κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή», είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αρκετή κινητικότητα και από την εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά τη νέα σεζόν επεσήμανε ότι αν και αξιολογείται ως πολλά υποσχόμενη σε σχέση με πέρσι, με ικανοποιητικές κρατήσεις μέχρι στιγμής από τις παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, αναμένεται καλή εισροή κρατήσεων και από το Ισραήλ καθώς και από νέες αγορές, όπως για παράδειγμα την αγορά της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Τα ξενοδοχεία της εταιρείας που επαναλειτούργησαν είναι στην Πάφο το Louis Paphos Breeze Hotel, το Louis Phaethon Beach, το Louis Imperial Beach, το Louis Ledra Beach, το The King Jason Paphos και το The Ivi Mare designed for adults επίσης στην Πάφο. Στον Πρωταρά το Louis St. Elias Resort και το The Royal Apollonia στη Λεμεσό.

Δύσκολη χρονιά για επαρχία Αμμοχώστου

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Malama Beach Holiday Village στον Πρωταρά και γραμματέας του ΣΤΕΚ, Σωκράτης Σολομίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι το δεκαήμερο του Καθολικού Πάσχα ήταν αυξημένες οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση και για τις κρατήσεις από την εγχώρια αγορά για τις ημέρες του Πάσχα.

Διευκρίνισε ότι αναμένεται «να ακολουθήσουν περίπου 2-3 εβδομάδες με χαμηλές πληρότητες μέχρι να ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν από τα μέσα Μάιου», επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, επειδή αρκετοί τουρίστες μετά την πανδημία σπεύδουν να κλείσουν δωμάτιο την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με τον κ. Σολομονίδη εάν η χρονιά κινηθεί στα επίπεδα του 2021, η οποία κινήθηκε στο 50% του 2019 ή εάν θα σημειώσει έστω και ελαφριά αύξηση και ανέλθει στο 60% του 2019, και πάλι αυτό θα καταγραφεί ως μια δύσκολη χρονιά.

Για τα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου, τα οποία στηρίζονταν αποκλειστικά από τη ρωσική αγορά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έπεται μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, καθώς όπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό του ενός περίπου εκατομμυρίου αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο Malama Beach Holiday Village, σημείωσε ότι τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα ήταν σχεδόν πλήρες, από τουρίστες από Γερμανία και Βρετανία ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να υπάρχουν και τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Σε αναμονή επίδρασης του σχεδίου εγχώριου τουρισμού

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων ορεινών θέρετρων και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Εκάλη στην Κακοπετριά Ανδρέας Μαντάλας, δήλωσε στη StockWatch, ότι τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα οι τουρίστες προτιμούν τις πόλεις, συνεπώς οι κρατήσεις ήταν πενιχρές από ξένους τουρίστες.

«Το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα αυτή τη στιγμή είναι από ποδοσφαιρικές Ακαδημίες», είπε.

Σημείωσε ότι «το δικό μας μερίδιο από την ξένη αγορά κυμαίνεται στο 2% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται το νησί» και επεσήμανε ότι «και από την εγχώρια αγορά οι κρατήσεις για το Ορθόδοξο Πάσχα δεν αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 30%».

Οι ξενοδόχοι στα ορεινά θέρετρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο νέο σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση του εγχώριου τουρισμού το οποίο ξεκινά από την 1η Μάιου σημείωσε, αλλά και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Υφυπουργείου Τουρισμού για στροφή προς τον πράσινο τουρισμό και στην ενίσχυση των ορεινών θέρετρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου