You are here

Ά. Προδρόμου: Στόχος η ενδυνάμωση νέων ηγετών

08/05/2022 06:00

Τα εφόδια σε νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες από 18 έως 40 ετών για να ανελιχθούν σε ηγέτες στον τομέα τους, οι οποίοι παράλληλα θα συμβάλλουν και στο γενικότερο στόχο της χώρας για ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ο κύριος σκοπός του Επιμελητηρίου Νέων Κύπρου (JCI Cyprus).

Σε συνέντευξή της στη StockWatch η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άντρη Προδρόμου, εξηγεί ότι η γνώση, η διάθεση, το κεφάλαιο και το δίκτυο, είναι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να σταθεί και να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα, ενώ επισημαίνει ότι συνδετικός κρίκος σε αυτά τα τέσσερα στοιχεία είναι η ικανότητα της ηγεσίας.

Η κ. Προδρόμου στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για το ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη σχέση του JCI Cyprus με το ΚΕΒΕ, ενώ τονίζει ότι η ικανότητα συνδυασμού και αξιοποίησης επιμέρους δεξιοτήτων, ιδιαιτεροτήτων, ευκαιριών και δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ένα περιβάλλον, αλλά και η προνοητικότητα και η ικανότητα της ευελιξίας καθώς και η ορθή συνεργασία είναι σήμερα από τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας.

Αναφέρεται επίσης στις δράσεις του Επιμελητηρίου, μεταξύ των οποίων η συμβολή του στη δημιουργία του πάρκου Ιαπωνικών κερασιών στον Κάμπο (Sakura park), καθώς και στις επερχόμενες εκπαιδεύσεις και ακαδημίες που θα πραγματοποιηθούν σε Κύπρο και εξωτερικό υπό την ομπρέλα του οργανισμού, ενώ τέλος στέλνει και ένα μήνυμα στους νέους για το πως μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Η συνέντευξη

Ερ.: Τι είναι ο οργανισμός JCI, πότε ιδρύθηκε στην Κύπρο το Επιμελητήριο Νέων Κύπρου (JCI Cyprus) και ποιος είναι ο στόχος και σκοπός του;

Απ.: Το JCI (Junior Chamber International) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός νέων ηγετών και επιχειρηματιών. Αριθμεί 200,000 ενεργά μέλη και εκατομμύρια απόφοιτους (JCI alumni) και συμμετέχουμε σε έργα, συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Το JCI ακμάζει σε περισσότερες από 6,000 κοινότητες σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το JCI Cyprus είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου οργανισμού από το 1996. Τα μέλη του είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες από 18 έως 40 ετών, εγγεγραμμένοι στα τοπικά παραρτήματα. Έχει ενεργές τοπικές επιτροπές σε 4 επαρχίες JCI Nicosia, JCI Lemesos, JCI Larnaca & JCI Paphos και έχει ενεργά μέλη περισσότερους από 150+ νέους και νέες. Φέτος ευελπιστούμε να ενεργοποιήσουμε και το JCI Αμμοχώστου.

Σκοπός του JCI Cyprus είναι να ενισχύει και να ενδυναμώνει τους νέους ηγέτες της χώρας μας, να τους φέρνει σε επαφή με επιχειρήσεις και οργανισμούς, να στηρίζει το επιχειρείν, αλλά παράλληλα να έχει ωφέλιμο αντίκτυπο στις κοινότητες και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται και αναπτύσσει τις δράσεις του.

Στην Κύπρο το JCI αποτελεί μια ακόμα ισχυρή βάση, η οποία αποβλέπει στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας σε πολλά επίπεδα και κυρίως όσον αφορά τη δικτύωση εντός και εκτός συνόρων.

Ερ.: Ποια είναι η σχέση του JCI Cyprus με το ΚΕΒΕ;

Απ.: Το ΚΕΒΕ επικροτεί την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών από το JCI στον επιχειρηματικό τομέα καθώς και στον τομέα της ατομικής, κοινωνικής και διεθνούς ανάπτυξης με συμμετοχή παλαιότερων μελών του, που έχουν να επιδείξουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και ηγετικές ικανότητες και από τους οποίους μπορούν να αντλήσουν παραδείγματα οι νέοι.

Με αυτό τον τρόπο, το Επιμελητήριο παρέχει κίνητρα στους νέους για να είναι δημιουργικοί και να μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο με τόλμη και όραμα επιστρατεύοντας και αξιοποιώντας ηγετικές ικανότητες. Η επιχειρηματικότητα, εξάλλου, δεν είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος, αλλά είναι ένα ταξίδι. Έχει σημασία συνεπώς οι νέοι να είναι αφοσιωμένοι σ’ αυτό που κάνουν και να σκέφτονται συνεχώς πώς θα βελτιωθούν αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες.

Το ΚΕΒΕ σε συνεργασία πάντοτε με το JCI, προάγει τη νεανική επιχειρηματικότητα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, προκειμένου να ξεκινήσουν και/ή να διευθύνουν με επιτυχία μία επιχείρηση.

Θα πρέπει να σημειώσω, ότι το ΚΕΒΕ, επενδύει διαχρονικά στη νέα γενιά και ενδυναμώνει την ήδη δυνατή σχέση του με το JCI, γεγονός που αποδεικνύεται και με την παραχώρηση μιας θέσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του στον/την εκάστοτε πρόεδρο του JCI από το 2018.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής σχέσης με το ΚΕΒΕ, υπογράφτηκε και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας;

Απ.: Στην Κύπρο το JCI αποτελεί μια ακόμα ισχυρή βάση, η οποία αποβλέπει στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας σε πολλά επίπεδα και κυρίως όσον αφορά τη δικτύωση εντός και εκτός συνόρων.

Θεωρώ ότι σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά η αναγκαιότητα της στήριξης και προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι νέες ιδέες, συνδυαζόμενες και προσαρμοσμένες στις σύγχρονες τεχνολογικές επιταγές είναι η απάντηση στις νέες προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενθαρρυντικό ότι οι νέοι στην πλειοψηφία τους ξεκινούν με όραμα, ιδέες, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Σε αυτή την πορεία βεβαίως και υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε, χωρίς να παραιτούμαστε από τον στόχο μας ή να απογοητευόμαστε.

Βασικός κανόνας για την επιτυχία είναι να μη σταματάμε στις δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε σαν ευκαιρίες υπέρβασης και βελτίωσης. Να συνεχίζουμε να επιμένουμε με δουλειά, πίστη, πειθαρχία στον στόχο μας.

Για να είναι όμως οι νέοι το μέλλον του τόπου στο επιχειρείν, θα πρέπει πρωτίστως να έχουν και να δημιουργούν ένα δυναμικό παρόν. Στο παρόν θα πρέπει να διεκδικούμε αποφασιστικό ρόλο, συμμετοχή στη διαμόρφωσή του και έπειτα στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος όλων μας. Η επίδρασή μας πρέπει να είναι συγχρονική και όχι προκαταβολή ή υπόσχεση ενός μελλοντικού, αφηρημένου ορίζοντα. Είναι ξεκάθαρα ένα συλλογικό πρόταγμα και όχι μία μεμονωμένη ευκαιριακή επιδίωξη.

Ερ.: Τι εννοείτε λέγοντας ότι δημιουργείτε τους νέους ηγέτες της χώρας μας;

Απ.: Η επιχειρηματικότητα, ιδίως υπό το πρίσμα των σημερινών ιδιαίτερων συνθηκών είναι το μέσο για να προχωρήσουμε στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Με εφόδια τη σταδιακή μας μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεών μας και, φυσικά, τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας για νέες επενδύσεις, αυξημένες εξαγωγές και, κυρίως, θα πετύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η λειτουργία, λοιπόν, του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων, ενός παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού οργανισμού, χωρίς κομματική ιδιότητα, θεωρώ ότι συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειές μας. Η λειτουργία του JCI προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ, βοηθώντας τους νέους και τις νέες επιχειρηματίες μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να δυναμώσουν τον βηματισμό τους στην επιχειρηματική πορεία που ακολουθούν ή πρόκειται να ακολουθήσουν.

Άλλωστε, ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να ενεργοποιεί μια ομάδα ατόμων με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η ικανότητα του ηγέτη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ομάδας στην οποία ανήκει.

Ερ.: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένας νέος να γίνει μέλος σας και ποια είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση που προσφέρεται στη νέα γενιά για ανάδειξη ανερχόμενων ηγετικών στελεχών;

Απ.: Τα μέλη του JCI είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες από 18 έως 40 ετών. Το JCI αποτελεί σημαντική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης των νέων να γίνουν ενεργοί πολίτες και να αναπτύξουν τις ηγετικές και επιχειρηματικές τους ικανότητες. Είναι ξεκάθαρο ότι η γνώση, η διάθεση, το κεφάλαιο και το δίκτυο, είναι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να σταθεί και να προχωρήσει η νεανική επιχειρηματικότητα.

Συνδετικός κρίκος σε αυτά τα τέσσερα στοιχεία είναι η ικανότητα της ηγεσίας. Η ικανότητα συνδυασμού και αξιοποίησης επιμέρους δεξιοτήτων, ιδιαιτεροτήτων, ευκαιριών και δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ένα περιβάλλον.

Μέσα λοιπόν από τις εκδηλώσεις μας, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο το quality-target education. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες εκπαιδεύσεις, ανάλογα ακροατηρίου όπως είναι ο θεσμός του Business Success Stories και η διάλεξη με τίτλο «Entrepreneurship: Lessons from setting up Hellas Direct».

Ερ.: Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο του JCI Cyprus για το 2022 και ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις και δράσεις που προγραμματίζετε εντός του 2022;

Απ.: Το Μάρτιο διοργανώσαμε το Young Entrepreneur σε συνεργασία με Rotary Club Nicosia-Lefkothea και το τμήμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΝΕΚ και έπεται και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Τμήμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μέσα Μαΐου θα διοργανώσουμε εκδήλωση με Young Entrepreneur & Leadership καθώς και κοινή φιλανθρωπική εκδήλωση με Round Table Cyprus και Δήμο Αγλαντζιάς.

Προγραμματίζονται επίσης συναντήσεις με διάφορους φορείς και άλλα οργανωμένα σύνολα καθώς και networking events για προσέλκυση νέων μελών και γνωριμία μεταξύ παλιών και νέων μελών.

Στο πλαίσιο της φετινής προεδρίας του ΚΕΒΕ στο Association of Balkan Chambers, ως JCI θα συμμετάσχουμε στις διεργασίες που θα αναπτυχθούν και οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση των διπλωματικών οικονομικών σχέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η συμμετοχή μου σε διαδικτυακές συναντήσεις στις 11 και 31 Μαΐου 2022.

Επιπρόσθετα καταβάλλεται προσπάθεια για ενδυνάμωση των σχέσεων μας με όλες τις πρεσβείες στην Κύπρο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη συνεργασία μας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο, το JCI Cyprus θα συμβάλει στη δημιουργία του πάρκου Ιαπωνικών κερασιών στον Κάμπο (Sakura park). Το πάρκο δημιουργείται με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ιαπωνίας, και ως ένδειξη της φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Αξιοσήμαντη επίσης διοργάνωση είναι το 2ο Mediterranean Leadership Academy. Τον Οκτώβριο προγραμματίζονται τα βραβεία «Γε Νέο Επιχειρείν» σε συνεργασία με ΚΕΒΕ-Ελληνική Τράπεζα όπου θα γίνει βράβευση νέων ως 40 ετών στις ακόλουθες κατηγορίες: Εμπορικές επιχειρήσεις / Βιομηχανικές επιχειρήσεις / Υπηρεσίες/τουρισμός / Ναυτιλία/ Έρευνα/Καινοτομία/Τεχνολογία/ Τέχνες – Πολιτισμός.

Τέλος, η διοργάνωση του AGM του JCI Cyprus σε συνδυασμό με τη βράβευση ενός επιχειρηματία αποτελεί βασική δράση στον ετήσιο προγραμματισμό μας.

Ερ.: Μιλήστε μας για το Mediterranean Leadership Academy, σε ποιους απευθύνεται, πού στοχεύει και αν θα πραγματοποιηθεί φέτος;

Απ.: Tο Mediterranean Leadership Academy πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2019 και προσέλκυσε πέραν των 15 μελών του JCI Cyprus αλλά και από το JCI Lebanon οι οποίοι ανακάλυψαν το δικό τους στυλ ηγεσίας.

Μέσα από το Mediterranean Leadership Academy δίνεται η ευκαιρία στα υφιστάμενα και νέα μέλη του JCI να μάθουν περισσότερα για τις δεξιότητες που χρειάζονται για την αποτελεσματική διαχείριση της ομάδας τους: Από τη δυναμική των ομάδων μέχρι τα θέματα διαχείρισης και τις ηγετικές ικανότητες.

Ο στόχος της Ακαδημίας είναι να παρέχει δεξιότητες και πόρους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους νέους ηγέτες ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι στην ομάδα και την κοινότητά τους. Τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώνεται η Ακαδημία είναι η ανάπτυξη του ηγετικού προφίλ των συμμετεχόντων.

Το MLA, πραγματοποιείται για να εμπνεύσει τους εν δυνάμει ηγέτες στην οργάνωση και να αναπτύξει δεξιότητες σε άτομα που μπορεί να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της ικανότητας της ηγεσίας. Το MLA αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2022.

Ερ.: Τι είναι το «Business Success Stories» που διοργανώσατε πρόσφατα και πού αποσκοπούσε;

Απ.: Το Business Success Story φιλοξενεί ιστορίες ανθρώπων πίσω από επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες. Ιστορίες επιτυχίας που ήρθαν με μικρά μέσα και μεγάλο όραμα. Οι στιγμές του παρελθόντος, τα λάθη, οι αποτυχίες, η σκληρή δουλειά, η ιδέα, η επιμονή και η στοχοπροσήλωση που τους οδήγησαν στις σκάλες της επιτυχίας. 

Ένας θεσμός μέσα από τον οποίο έχουμε την ευκαιρία να αναδεικνύουμε επιχειρηματίες που μπορούν να εμπνεύσουν με τη δική τους πορεία.

Μέσα από τον συγκεκριμένο θεσμό προκύπτει το μήνυμα ότι η επιτυχία έρχεται όταν οι γνώσεις, το μεράκι και το πάθος, η ομάδα και η επιμονή συναντούν τη δημιουργικότητα. Πιστεύεις, τολμάς, προσπαθείς, επιχειρείς και επιτυγχάνεις.

Ερ.: Ποιες άλλες εκπαιδεύσεις και ακαδημίες θα πραγματοποιηθούν σε Κύπρο και εξωτερικό υπό την ομπρέλα του οργανισμού;

Απ.: Το Φεβρουάριο του 2022 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω διαδικτυακά το European Presidents’ Meeting. Να αναφέρω επίσης ότι θα φιλοξενούσαμε το EPM 2021 & 2022 στην Πάφο, όπου θα παρευρίσκονταν πέραν των 150 νέων προέδρων, αντιπροέδρων και πρώην προέδρων σε μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης για τον σχεδιασμό των μελλοντικών μας βημάτων, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η εν λόγω διοργάνωση.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Bruges το European Conference και θα παραστώ με τον αντιπρόεδρο του JCI Cyprus. Τον Νοέμβριο του 2021 ως αναπληρώτρια πρόεδρος του JCI CYPRUS είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω διαδικτυακά το World Congress. Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία αφού είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία, με τους οποίους αναπτύξαμε διάλογο και μοιραστήκαμε προβληματισμούς για θέματα και πτυχές που απασχολούν τους νέους σήμερα. Φέτος, θα διεξαχθεί στο Hong Kong και ευελπιστούμε ότι ως JCI Cyprus θα συμμετάσχουμε διά ζώσης.

Το Σεπτέμβριο του 2021 είχα μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσω και πάλι διαδικτυακά την Ακαδημία της Ιαπωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Sendai. Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία για την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου Νέων της Κύπρου.

Ο τίτλος της διοργάνωσης ήταν «Be a shine Leader». Στο επίκεντρο είχαν τεθεί τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας καθώς και οι ενέργειες, οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν από τους νέους προκειμένου να πετύχουμε την προσαρμογή στα νέα δεδομένα αλλά και την πρόοδο στα βήματά μας. Για το 2022 η εν λόγω διοργάνωση θα λάβει χώρα στην πόλη Odawara-Hakone της Ιαπωνίας.

Ερ.: Ποια είναι η δική σου πορεία μέσα στο οργανισμό και ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε κάποιον νέο/νέα για να γίνει μέλος του JCI;

Απ.: Από την αφετηρία της συμμετοχής μου στο JCI το 2017, όταν με μια ομάδα νέων αγκαλιάσαμε τον διεθνή θεσμό μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και να κάνουμε πράξη τη φιλοσοφία του στον τόπο μας. 

Μια διαδρομή γεμάτη με εμπειρίες, γνώση και ανθρώπους που έχουν προσανατολισμό και υψηλούς στόχους για την προσωπική τους ανάπτυξη αλλά και τη συνολική ανάπτυξη του τόπου μας.

Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε και να κοινοποιούμε τους στόχους του θεσμού ούτως ώστε να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή των νέων μας. Και θεωρώ ότι το πετυχαίνουμε σε σημαντικό βαθμό, έχοντας βέβαια μπροστά μας μεγάλο δρόμο και αρκετές, πολυεπίπεδες προκλήσεις.

Προοπτική, καινοτομία, εξειδίκευση, υπευθυνότητα, στρατηγική, κοινωνική συμμετοχή, απόφαση, δικτύωση, αυτοπεποίθηση, ηγεσία, ανάπτυξη, ευκαιρίες, εγρήγορση, σχεδιασμός, πράξη. Αυτές είναι οι βασικές, ίσως και οι βασικότερες λέξεις και έννοιες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την εν γένει φιλοσοφία του οργανισμού.

Και αυτές οι έννοιες και οι λέξεις όταν μπαίνουν σε κλιμακωτή σειρά συντελούν στην εκπλήρωση των στόχων, στην αποτελεσματικότητα και λειτουργούν συνθετικά προς τη δημιουργία ενός στερεού παρόντος στο οποίο θα σταθεί και το μέλλον, με όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητάς μας.

Πίστευα και θα συνεχίσω να πιστεύω ακράδαντα στη θεωρία και την πράξη ότι μια ομάδα ανθρώπων με στόχους και θετική αλληλεπίδραση μπορεί να παράξει ωφέλιμο έργο. Και, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ως πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Κύπρου για το 2022, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να προσφέρω με τον ίδιον ζήλο και να εργάζομαι με την ομάδα μου για να υλοποιούμε δράσεις και συνέργειες, οι οποίες εμπίπτουν στους θεμελιώδεις άξονες του οργανισμού.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε στην Κύπρο οι νέοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε το δικό μας οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Αρκεί να λειτουργούμε ως ομάδα. 

Είναι βασική συνισταμένη να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες, να κατανοούμε τις τρέχουσες τάσεις, να αξιοποιούμε την εμπειρία, να ποντάρουμε στην εξειδίκευση και να προετοιμαζόμαστε. Η προνοητικότητα και η ικανότητα της ευελιξίας καθώς και η ορθή συνεργασία μεταξύ μας, είναι σήμερα από τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας

Της Ελένης Χαραλάμπους