You are here

Νομοσχέδιο θωρακίζει την Κύπρο από τρομοκράτες και εγκληματίες

06/05/2022 13:07

Την θωράκιση της Κύπρου απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και σε επικίνδυνα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων για τρομοκρατικά εγκλήματα προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, για ένταξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συστήμα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS).

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), Νόμος του 2022» σε συνεδρία του στις 30 Μαρτίου του 2022 και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών το κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, καθώς θα εντοπίζει τα πρόσωπα που ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο σε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς πριν να φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα.

 Το ETIAS θα εφαρμόζεται στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου. Συγκεκριμένα πριν να ταξιδέψουν, τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια ταξιδιού, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση.

Οι πληροφορίες που υποβάλλονται με κάθε αίτηση θα ελέγχονται με αυτοματοποιημένο τρόπο σε βάσεις δεδομένων της ΕΕ και της Ιντερπόλ, ώστε να διαπιστώνεται αν συντρέχουν λόγοι άρνησης της άδειας ταξιδιού.

Όταν δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα από την αναζήτηση ή δεν εντοπίζονται άλλα στοιχεία που να απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, η άδεια ταξιδιού θα εκδίδεται αυτόματα και άμεσα.

Σημειώνεται ότι αυτό αναμένεται να συμβαίνει με τις περισσότερες αιτήσεις, ενώ αναφέρεται ότι όποτε προκύπτει θετικό αποτέλεσμα ή εντοπίζεται κάποιο στοιχείο που απαιτεί ανάλυση, η αίτηση θα αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές για μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία εντός 96 ωρών από την υποβολή της αίτησης ή, στις περιπτώσεις όπου ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες, εντός 96 ωρών από τη λήψη των πληροφοριών αυτών.

Πριν από την επιβίβαση, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι μεταφορείς θα οφείλουν να επαληθεύουν αν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που χρειάζονται άδεια ταξιδιού έχουν πράγματι στην κατοχή τους έγκυρη άδεια ταξιδιού.

Στο νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι η άδεια ταξιδιού δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου ή παραμονής και ότι η τελική απόφαση λαμβάνεται από τις συνοριακές αρχές.

Προνοείται επίσης ότι κάθε άδεια ταξιδιού θα έχει ισχύ για τρία έτη ή έως τη λήξη ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου που δηλώθηκε κατά την υποβολή της αίτησης, αν το έγγραφο αυτό λήγει νωρίτερα.

Επίσης ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 στοχεύει στον καθορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες οι εντεταλμένες αρχές των κρατών μελών και η Europol μπορούν να αντλούν πληροφορίες από τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Κεντρικό Σύστημα ETIAS για τους σκοπούς της πρόληψης, εξακρίβωσης και διερεύνησης τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.