You are here

Αίτηση Ηellenic Copper Mines για χώρο παλαιών αποβλήτων Μαθιάτη

30/07/2018 21:10

Η εταιρεία HELLENIC COPPER MINES LTD έχει υποβάλει νέα αίτηση – μελέτη για απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου των παλαιών αποβλήτων στην περιοχή Στρογγυλού-Μαθιάτη.

Σε ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η αρχική αίτηση της εταιρείας αφορούσε, πέραν της αποκομιδής των μπάζων και εξόρυξη μεταλλεύματος από τμήμα του ορυχείου του Στρογγυλού και παρόλο που από περιβαλλοντικής απόψεως κρίθηκε ότι κάτω από συγκεκριμένους όρους η εξόρυξη αυτή θα μπορούσε να γίνει με ασφαλείς συνθήκες, "λόγω της θέσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ύπαρξη αρχαίων ευρημάτων εντός του ορυχείου, δεν εγκρίθηκε η αρχική αίτηση στο σύνολό της".

"Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες αρχές υπέδειξαν στην Εταιρεία να υποβάλει αίτηση μόνο για την απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου των παλαιών αποβλήτων, κάτι το οποίο έπραξε", αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ασφαλής απομάκρυνση ρυπογόνων αποβλήτων παλαιών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου , αλλά και η δημιουργία εθνικού προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας ως αποτέλεσμα εφαρμογής σύγχρονης τεχνολογίας και μάλιστα μέσα στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, αποδίδει πολλαπλό όφελος στον τόπο.

"Η Εταιρεία επίσης δηλώνει ότι συνεχίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές κράματος πολύτιμων μετάλλων και χαλκού στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στην Σκουριώτισσα", καταλήγει η ανακοίνωση.