You are here

Κατώτατος: Tίποτε δεν αλλάζει, οριστική η εξαγγελία

13/05/2022 07:14

Η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού (ΕΚΜ) είναι οριστική και ο κοινωνικός διάλογος που έχει αναπτυχθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο εντός του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η επίσημη εξαγγελία του από την Ζέτα Αιμιλιανίδου, ίσως εντός Μαΐου. 

Αυτά τα οποία απομένουν, είναι ο χρόνος εφαρμογής και ο καθορισμός του ύψους που θα διέπει τον ΕΚΜ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα €924, μετά από συνεχή απασχόληση έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη και δεν πρόκειται να μειωθεί, τόνισαν χθες στη StockWatch, συνεργάτες του ΠτΔ και αντίστοιχοι της ΥΠΕΡΓ, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις, επί του επίμαχου θέματος, μεταξύ ηγετικών στελεχών των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σημείωσαν ότι η θέσπιση ΕΚΜ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού προγράμματος του ΠτΔ και δέσμευση της ΥΠΕΡΓ έναντι των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα έναντι των εργαζομένων εκείνων που δεν είναι κατοχυρωμένοι με συλλογικές συμβάσεις και αμείβονται με μισθούς φτώχειας.

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, ανέφερε στη StockWatch ότι ο κοινωνικός διάλογος σε σχέση με τον ΕΚΜ όντως έχει ολοκληρωθεί και με βάση τη συνεννόηση που έγινε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, αναμένεται, είπε, εντός Μαΐου η εξαγγελία του από την ΥΠΕΡΓ.

Την ίδια θέση διατυπώνει με χθεσινή ανακοίνωση της και η ΠΕΟ, η οποία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρύθμιση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος Μαΐου, όπως είναι και η δέσμευση της ΥΠΕΡΓ στο ΕΣΣ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, με δηλώσεις του StockWatch καθιστά σαφές ότι η οργάνωση του δεν αντιτίθεται στη θέσπιση ΕΚΜ.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις στην οικονομία από το Μάρτιο του 2020 και τις δραματικές συνέπειες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, «οι επιχειρήσεις σήμερα είναι εξαιρετικά καταπονημένες», είπε.

«Η ΟΕΒ, αυτό το οποίο ζητά από το κράτος και σχετική επιστολή αναμένεται να σταλθεί εντός των ημερών στους υπουργούς ΥΠΟΙΚ και Εργασίας, είναι να υπάρξει κάποια συγκράτηση του εργατικού κόστους αφού, η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων των οποίων η βιωσιμότητα διακυβεύεται σοβαρά», παρατήρησε ο ΓΔ της ΟΕΒ.

Ο Μ. Αντωνίου, διατύπωσε τη θέση ότι στην εξαγγελία της ΥΠΕΡΓ για τη θέσπιση του ΕΚΜ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ύψος του ποσού που θα διέπει τον κατώτατο, η ημερομηνία έναρξης του και ο μηχανισμός παρακολούθησης του.

«Όλα αυτά», σημείωσε, «είναι σε συνάρτηση επιστημονικών δεδομένων και προσεγγίσεων που έχουν να κάνουν με τον εθνικό διάμεσο μισθό. Οι συνθήκες σήμερα επιβάλλουν σταδιακή εφαρμογή του ΕΚΜ δεδομένου ότι θα επιμετρηθούν οι επιπτώσεις πάνω στην οικονομία κατά τα τελευταία δύο χρόνια». 

«Σήμερα δεν υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά είναι τόσο μεγάλη που διεξάγεται αγώνας επιβίωσης», πρόσθεσε ο ΓΔ της ΟΕΒ.

«Δεν είναι αποδεκτό οι περιστάσεις των καιρών να επιβάλλουν διαιώνιση των αναξιοπρεπών όρων εργασίας κατά τρόπο απαράδεκτο», σχολίασε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

«Η παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εργοδοτική πλευρά να θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή του ΕΚΜ, σημειώνει ο Ιωσήφ Αναστασίου, ΓΓ της ΔΕΟΚ.

Ο Μάριος Τσιακκής, ΓΓ του ΚΕΒΕ, η επιστολή του οποίου προς τον ΠτΔ πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς συντεχνιών, ανέφερε στη StockWatch ότι το επιμελητήριο είναι αποδέχτης πολλών αντιδράσεων από μέλη του τα οποία θεωρούν ότι σήμερα δεν είναι σε θέση να αντέξουν αύξηση του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.

«Το ΚΕΒΕ, είπε, «προτείνει να μην τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού και της αύξησης του τιμάριθμου για το 2022, γιατί θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταθμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες των επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι το ΚΕΒΕ δεν τάσσεται ενάντια στη θέσπιση ΕΚΜ, εξήγησε όμως, ότι οι συγκυρίες σήμερα δεν επιτρέπουν αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Δυσανασχέτηση για παράκαμψη του ΥΠΕΡΓ

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν τη δυσανασχέτηση τους από το γεγονός ότι οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, με επιστολή τους στον ΠτΔ και στον ΥΠΟΙΚ, παρακάμπτουν, κατά κάποιο τρόπο, τη θεσμοθετημένη διαδικασία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, σε σχέση με τον ΕΚΜ και ειδικότερα το θεσμό της υπουργού εργασίας.

Στο προεδρικό και στο ΥΠΟΙΚ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα γίνει υπόδειξη προς τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι το θέμα του κατώτατου μισθού περνά μόνο από τις διαδικασίες του ΕΣΣ, του οποίου επικεφαλής είναι η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Του Λεύκου Χρίστου