You are here

Το ΤΕΠΑΚ συντονίζει το ερευνητικό έργο DEMOTEC για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό

16/05/2022 09:40

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και συγκεκριμένα η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, Λία Σπυρίδου συντονίζει το ερευνητικό έργο DEMOTEC, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Το έργο διερευνά πώς και σε ποιο βαθμό η δημοκρατική καινοτομία του συμμετοχικού προϋπολογισμού (ΣΠ) μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής.

Στην περίπτωση του ΣΠ οι πολίτες συμμετέχουν (μαζί με τις τοπικές αρχές) στη λήψη αποφάσεων για αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος και ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται ήδη μερικώς σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, με τους πολίτες να συναποφασίζουν για έργα-επενδύσεις που αφορούν την πόλη τους.

Το έργο έχει διάρκεια τρία χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε € 2.827.546. Η διεθνής διεπιστημονική κοινοπραξία που συμμετέχει στο έργο αποτελείται από ακαδημαϊκούς διαφόρων κλάδων, ΜΜΕ και κοινωνικούς εταίρους. 

Η κοινοπραξία δίνει μεγάλη έμφαση στη συν-δημιουργία δημοκρατικής καινοτομίας και γνώσης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στην επικοινωνία με διάφορους σχετικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, δημοσιογράφων, κοινωνικών οργανώσεων και του ευρύτερου κοινού.

Η διεπιστημονική μεθοδολογική προσέγγιση του έργου περιλαμβάνει εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων, υπολογιστικής ανάλυσης κειμένου μεγάλων δεδομένων, αντιπροσωπευτικών ερευνών, αναλύσεις πλαισίων και ανάλυσης λόγου και περιπτωσιολογικών μελετών σε επτά αστικά περιβάλλοντα σε όλη την Ευρώπη: Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Σκωτία.

Τελικός στόχος του έργου είναι η παροχή νέων θεωρητικών και εμπειρικών ευρημάτων σχετικά με τη συμμετοχική κατάρτιση προϋπολογισμού και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων για τους επαγγελματίες και την παροχή εισηγήσεων πολιτικής σε διαφορετικά επίπεδα.

Δείτε στο βίντεο περισσότερα για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό EURACTIV  https://www.youtube.com/watch?v=pR8sRe_MfIk ή στην ιστοσελίδα του προγράμματος  https://demotec-project.eu/

Follow DEMOTEC in Social Media:

 https://www.facebook.com/Demotecprojecteu

https://www.instagram.com/demoteceu

 https://twitter.com/DemotecEu

 https://www.linkedin.com/in/demotec-project-eu-297582218/

#demotec #ParticipatoryBudgeting #policymaking  #ParticipatoryDemocracy