You are here

Εισηγούνται μειώσεις φόρων για αναχαίτιση ακρίβειας

18/05/2022 06:53

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας όπως είναι οι μειώσεις φόρων με στόχο την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά και στοχευμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής εισηγούνται οι εργοδότες και οι συνδικαλιστές προς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους παράγοντες να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους προκειμένου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση ενώπιον της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο μεθαύριο Παρασκευή.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ανανέωση της μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% για τους οικιακούς χρήστες, μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις όλων των παραγόντων.

Εργοδότες και συνδικαλιστές συμφωνούν επίσης στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα τρόφιμα ειδικά στο ψωμί και στο γάλα επικαλούμενοι την Οδηγία του Συμβουλίου που επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν μειωμένους έως και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων για μείωση του κόστους στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής δήλωσε στη StockWatch, ότι «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οποιαδήποτε μέτρα εφαρμόζονται θα πρέπει να είναι στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα περιορισμένης διάρκειας για να ξεπεραστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον πληθωρισμό».

Ανέφερε ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις που απέστειλε το ΚΕΒΕ, είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και απεξάρτησης της οικονομίας στα θέματα ενεργειακής αυτάρκειας με έμφαση στις επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της έλευσης του ΦΑ. Εισηγείται ακόμη να μειωθούν οι πρόσθετες εισφορές και φόροι στην ενέργεια όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση για μείωση των τιμών και διευκολύνσεις στην καταβολή φόρων, ΦΠΑ και εισφορών προς το κράτος από επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά από τις ψηλές τιμές ενέργειας ή έχουν απώλειες σε σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων τους καθώς επίσης τη μείωση των εισαγωγικών δασμών από τρίτες χώρες σε αριθμό προϊόντων που κρίνονται βασικά για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς (καύσιμα, πρώτες ύλες, τρόφιμα) ώστε να κρατηθούν οι λιανικές τιμές τους σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Μέτρα άμεσου και έμμεσου αποτελέσματος  

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «οι εισηγήσεις που έχουμε στείλει στο γραφείο του διευθυντή του προέδρου της Δημοκρατίας στοχεύουν σε άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα επί των πληθωριστικών τάσεων οι οποίες προκλήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι «εισηγούμαστε ακόμη την ανανέωση της μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα αλλά και μηδενικό φορολογικό συντελεστή στο γάλα και το ψωμί σε δύο βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης».

Η ΟΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου εισηγείται επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας, όπως την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για έργα ΑΠΕ.

Εισηγείται επίσης να αποφευχθεί η εφαρμογή μέτρων που θα αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις όπως είναι οι πράσινες φορολογίες και η εφαρμογή του θεσμού για κατώτατο μισθό.

Σε δύο άξονες οι εισηγήσεις μας

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι οι εισηγήσεις της ΣΕΚ κινούνται σε δυο πτυχές και είναι συνέχεια της επιστολής που είχαν αποστείλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου στις 15/10/2021 προσθέτοντας όμως κάποιες νέες εισηγήσεις στη βάση μιας πιο συγκροτημένης κοινωνικής πολιτικής για την οικονομία και τη διαχείριση της ακρίβειας.

Σημείωσε ότι «έχουμε καταθέσει 12 σημεία σε ένα πλαίσιο εισηγήσεων που μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα και άλλα επτά σημεία τα οποία αφορούν τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα τα οποία είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, μεταξύ των εισηγήσεων της ΣΕΚ, είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, η επαναφορά της ΑΤΑ στη σωστή της φιλοσοφία, μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας των σιτηρών. Εισηγείται επίσης την ανανέωση του δικαιώματος της υποβολής αίτησης των χαμηλοσυνταξιούχων ώστε να τους δοθεί το συμπληρωματικό  επίδομα με στόχο να ανέλθουν πάνω από το όριο της φτώχειας, εισήγηση για στήριξη των  φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες που έχουν πληγεί  από την τρέχουσα κατάσταση και έναρξη της συζήτησης του κανονισμού της πράσινης γραμμής έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως τα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η ΣΕΚ, εισηγείται επίσης όπως εξεταστεί το θέμα της επένδυσης στον πρωτογενή τομέα,  κυρίως στη γεωργία και μεταποίηση ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές. Ζητείται ακόμη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να περιοριστούν τα καρτέλ στα μονοπώλια κυρίως στα καύσιμα αλλά και να αυξηθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους με την επίσπευση των διαδικασιών διότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας.

Χρειάζονται άμεσα κοινωνικά μέτρα

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στη StockWatch, ότι εισηγούνται την εφαρμογή άμεσων μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια αλλά και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται η ΠΕΟ, είπε ότι «είναι η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων και ειδικά του ΕΕΕ το οποίο από το 2014 δεν αυξήθηκε. Εισηγούμαστε ακόμη σχέδιο επιδότησης τροφίμων με οικονομικά κριτήρια για γυναίκες που έχουν παιδιά σε βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς αλλά και σε παιδικές λέσχες με εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον επισημαίνουμε την ανάγκη για σχέδιο επιδότησης ενοικίου ώστε να αντιμετωπιστεί η διάβρωση του εισοδήματος».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας θέτοντας όμως όρια.

Όπως είπε, «έχουμε την αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε αλλά πάντοτε μη παραγνωρίζοντας και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και το γεγονός ότι, δυστυχώς, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως διαμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τον πόλεμο, δεν είναι κάτι που έχει τερματιστεί έτσι ώστε να μπορεί κανείς να πει μέχρι πού φτάνουν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν».

Σημείωσε επίσης ότι τουλάχιστον στην Κύπρο υπάρχει ο θεσμός της ΑΤΑ, η οποία σε κάποιο βαθμό αναπληροί την απώλεια εισοδημάτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου