You are here

Στα €150 το πρόστιμο για καθυστέρηση υποβολής εκθέσεων

18/05/2022 07:08

Στη μείωση του προστίμου που καταβάλλουν οι εταιρείες που καθυστερούν να υποβάλλουν την ετήσια έκθεση τους κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη χθεσινή συνεδρία της.

Συγκεκριμένα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα την υιοθέτηση της πρότασης νόμου των βουλευτών της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου και Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, για μείωση στα €150 του ανώτατου ορίου προστίμου από τα €500 που ισχύει σήμερα, για τα επόμενα δύο χρόνια, με δυνατότητα επέκταση τους και για άλλα δύο χρόνια.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση, αφού προηγουμένως τοποθετηθούν τα μέλη της Επιτροπής στην επόμενη συνεδρία.

Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση που προβλέπει την τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να μειωθεί, από €500 σε €150 το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, κατατέθηκε στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων εταιρειών, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχετικό μέτρο εισήχθη με νομοθετική μεταρρύθμιση το 2018 ως αποτέλεσμα των συστάσεων του Global Forum (2015) για σκοπούς ενίσχυσης της εκτελεστικής αρμοδιότητας του Εφόρου Εταιρειών και βελτίωσης του ποσοστού συμμόρφωσης των εταιρειών που το 2013 ήταν στο 23%.

Σύμφωνα εξάλλου με ενημέρωση της Επιτροπής από το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, κατά το 2021 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €858.946 σε 7.500 εταιρείες, οι οποίες δεν παρέδωσαν έγκαιρα την ετήσια έκθεση τους, ενώ οι 1.754 από αυτές, κατέβαλαν χρηματική επιβάρυνση πέραν των €150.

Επίσης από το σύνολο των 110.536 εταιρειών που υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια έκθεση (δεν περιλαμβάνονται εταιρείες με αίτηση για διαγραφή, χωρίς Δ/ντη και εταιρείες με έδρα στα κατεχόμενα) για το 2021, οι 48.217 έχουν συμμορφωθεί και υπέβαλαν τις ετήσιες εκθέσεις τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους