You are here

Στον πάτο ΕΕ η κυπριακή δικαιοσύνη

20/05/2022 07:13

Στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποδοτικότητα της δικαιοσύνης παραμένει η Κύπρος καθώς ο χρόνος που χρειάζεται για ολοκλήρωση δικαστικών υποθέσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο χρόνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που στη χώρα ακόμη συζητείται η μεταρρύθμιση του τομέα.

Η συγκριτική κατάσταση της κυπριακής δικαιοσύνης διαφαίνεται από τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ, που ανακοινώθηκε χθες και ο οποίος παρέχει συγκριτική επισκόπηση της ανεξαρτησίας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η επίδοση της Κύπρου είναι η χειρότερη στην ΕΕ. 

Ο πίνακας αποτελεσμάτων της έκθεσης της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε χθες, επικεντρώνεται σε τρία βασικά στοιχεία ενός αποτελεσματικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης:

-Αποδοτικότητα: Δείκτες σχετικά με τη διάρκεια των διαδικασιών, το ποσοστό διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

-Ποιότητα: Δείκτες σχετικά με την προσβασιμότητα, όπως η νομική συνδρομή και τα δικαστικά έξοδα, την κατάρτιση, την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των δικαστηρίων, τον προϋπολογισμό, τους ανθρώπινους πόρους και τα πρότυπα σχετικά με την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων.

-Ανεξαρτησία: Δείκτες σχετικά με την αντίληψη των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινού για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με τις διασφαλίσεις ως προς τους δικαστές και με τις διασφαλίσεις ως προς τη λειτουργία των εθνικών εισαγγελικών αρχών.

Στην Κύπρο, απαιτείται ο μεγαλύτερος χρόνος στην ΕΕ για την επίλυση αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων περιπτώσεων. Ξεπερνά τις 1000 μέρες σημειώνοντας μάλιστα σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και η προσπάθεια που έγινε για συντόμευση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων μέσω αποφόρτισης των αστικών δικαστηρίων και δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου, δεν απέφερε τα αναμενόμενα.  Στην Κύπρο ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις είναι ο μεγαλύτερος στην ΕΕ ξεπερνώντας τις 2500 μέρες.

Η χώρα έχει ένα από τους μεγαλύτερούς αριθμούς εκκρεμών αστικών και εμπορικών υποθέσεων αλλά και διοικητικών υποθέσεων.

Η Κύπρος έχει επίσης το μεγαλύτερο χρόνο δικαστικού ελέγχου.

Σχετικά μεγάλος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων ξεπερνώντας τις 800 μέρες.

Μιλώντας πρόσφατα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κατά τη συνέχιση της συζήτησης επί των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου είπε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στα νέα δικαστήρια θα μειωθεί σε ένα με τρία χρόνια σε σχέση με σήμερα που o χρόνος εκδίκασης εφέσεων είναι μέχρι και επτά χρόνια.

Της Γεωργίας Χαννή