You are here

BOCH: Μπλόκο στον Maksim Goldman ρωσικής Renova

20/05/2022 14:59

Δύο όχι είπαν σήμερα οι μέτοχοι της Τρ. Κύπρου κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας των μετόχων στην ΕΓΣ 2022, οι κ.κ. Maksim Goldman και Dr Michael Heger δεν έχουν επανεκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο.

O κ. Goldman είναι πρώην Διευθυντής Στρατηγικών Έργων στη Renova Group, στην οποία ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιχειρηματικής ανάπτυξης διαφόρων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν υπό τη διαχείριση του ομίλου.

Προηγουμένως, ο κ. Goldman υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Νομικών θεμάτων της Renova Group, υπεύθυνος για την εφαρμογή της επενδυτικής πολιτικής, καθώς και για την υποστήριξη των βασικών συγχωνεύσεων και των πράξεων απόκτησης.

Ο Δρ Heger είναι Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών και Επενδύσεων, και ανεξάρτητος ανώτερος σύμβουλος στο γραφείο αντιπροσωπείας της S.I.F. International Holding S.A, Luxembourg, στη Βιέννη. Προηγουμένως, από το 2009-2012, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος στη Metal Trade Overseas AG στη Ζουγκ της Ελβετίας.

Ποσοστό 20% εναντίον επανεκλογής Arne Berggren

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ ο κ. Arne Berggren επανεκλέγη λαμβάνοντας 98,825,604 ψήφους υπέρ που αντιπροσωπεύουν 71,67% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, περισσότεροι από 20 % των ψήφων που κατατέθηκαν ήταν εναντίον της επανεκλογής του.

Ο κ. Berggren εργάζεται  σε εταιρικές και τραπεζικές αναδιαρθρώσεις στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για διεθνείς οργανισμούς, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η καριέρα του άρχισε από τον τραπεζικό όμιλο Nordea κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη Σουηδία. Συνέχισε με τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και με εργασίες αναδιάρθρωσης τραπεζών σε διάφορες χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης στη Βαλτική, στην Ισπανία και τη Σλοβενία. Υπήρξε επικεφαλής της Οικονομικής Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης στις τράπεζες Carnegie Investment Bank AB και Swedbank AB, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Swedcarrier AB, στην οποία ηγήθηκε της αναδιάρθρωσης μέρους της Swedish Rail.

Σύμφωνα με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης του ΗΒ, το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να προχωρήσει σε επαφές με τους μετόχους και να προβεί σε ενημέρωση για τις απόψεις που θα ληφθούν από τους μετόχους ανάλογα με την περίπτωση.

Στην ΕΓΣ παρευρέθηκαν 17 μέτοχοι, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, που εκπροσωπούσαν 138.151.974 μετοχές, δηλαδή 30,96% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η ΕΓΣ εξέτασε τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2021 μαζί με τις εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου και των ελεγκτών και καθόρισε την ετήσια συνήθη αμοιβή των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Η ΕΓΣ εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να καθορίσει την αμοιβή της PricewaterhouseCoopers ως ελεγκτές της εταιρείας.

Οι ακόλουθοι διοικητικοί σύμβουλοι έχουν επανεκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο:

(α) Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου

(β) Lyn Grobler

(γ) Arne Berggren

(δ) Πόλα Χατζησωτηρίου

(ε) Πανίκος Νικολάου

(στ) Νικόλαος Σοφιανός

(ζ) Μαρία Φιλίππου

(η) Ιωάννης Ζωγραφάκης

(θ) Κωνσταντίνος Ιορδάνου

(ι) Ελίζα Λειβαδιώτου

Η ΕΓΣ έλαβε και εξέτασε την ετήσια έκθεση πολιτικής αμοιβών της επιτροπής αμοιβών για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2021 και πολιτική αμοιβών για το 2022.

Η ΕΓΣ αποφάσισε επίσης να:

  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο να εγκαθιδρύσει και να εφαρμόσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παροχής κινήτρων
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για έκδοση μετοχών
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για την έκδοση μετοχών χωρίς εφαρμογή των προτιμησιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Άρθρο 1022 του Companies Act
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για τη μη εφαρμογή προτιμησιακών δικαιωμάτων σε σχέση με πρόσθετες συνήθεις μετοχές σύμφωνα με το άρθρο 1022 του Companies Act όσον αφορά τη χρηματοδότηση μιας συναλλαγής
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για κατανομή συνήθων μετοχών στη μετατροπή ή ανταλλαγή Επιπρόσθετου Πρωτοβάθμιου Κεφαλαίου Μετατρέψιμου σε Μετοχές
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εφαρμογή εκ του νόμου δικαιωμάτων προτίμησης ως άρθρο 1022 του Companies Act για τις μετοχές που εκδόθηκαν σύμφωνα με το Ψήφισμα 10
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για απόκτηση συνήθων μετοχών της εταιρείας από την αγορά
  • Να εξετάσει και καθορίσει το εύρος της τιμής στην οποία η εταιρεία μπορεί να επανακατανέμει ίδιες μετοχές
  • Να εξετάσει και εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με προειδοποίηση τουλάχιστον 14 καθαρών ημερών
  • Να εξετάσει και εγκρίνει την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, με τη διαγραφή του υφιστάμενου άρθρου 102 και την υιοθέτηση νέου Άρθρου 102, το  οποίο θα επιτρέπει την έγκριση γραπτών αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου (περιλαμβανομένης απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία)
Γ.Χ.