You are here

Υψηλό 4 ετών και 7 ετών ο ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ, αντίστοιχα

20/05/2022 18:48

Στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, και σε υψηλό σχεδόν επτά ετών έναντι του ευρώ, ανήλθε, την Παρασκευή, το ρωσικό ρούβλι.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, το ρωσικό ρούβλι σημείωνε αύξηση πέραν του 7% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018, λόγω των ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων που έθεσε η Ρωσία και των εγχώριων πληρωμών φόρων οι οποίες συνήθως οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση του νομίσματος.

Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί σχεδόν κατά 30% υψηλότερα εντός του 2022, έναντι του δολαρίου, παρά την οικονομική κρίση, και κατέστη το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις το οποίο δέχεται τεχνητά στήριξη από τους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακίσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας μετά την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η ισοτιμία ήταν στα 58,90 ρούβλια έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, και έφτασε μέχρι και τα 57,0750 ρούβλια, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στα τέλη Μαρτίου του 2018. Το δολάριο υποχωρεί κατά 21% εντός Μαΐου.

Έναντι του ευρώ, το ρούβλι παρουσίαζε αύξηση πέραν του 5% στα 60,86, αφού άγγιξε το 59,02, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015. Το ευρώ έχει υποχωρήσει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατά 26%.

Το ρούβλι στηρίζεται από εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές και είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα, μετά τις κυρώσεις από τη Δύση που πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

«Οι εξαγωγείς αναγκάζονται να πουλήσουν (συνάλλαγμα) και δεν υπάρχει κανείς να το αγοράσει», δήλωσε ένας χρηματιστής σε επενδυτική εταιρεία στη Μόσχα.

Οι προετοιμασίες για πληρωμή φόρων στο τέλος του μήνα ενισχύουν επίσης τη ζήτηση για ρούβλια, ενώ η ζήτηση για δολάρια και ευρώ παραμένει χαμηλή λόγω της διαταραχής που επικρατεί στις αλυσίδες εισαγωγών στη Ρωσία και των περιορισμών στην ανάληψη συναλλάγματος από τραπεζικούς λογαριασμούς και τη μετακίνησή τους εκτός Ρωσίας.

«Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα (της Ρωσίας) θα παρέμβει καθώς η υπερβολική ενίσχυση του ρουβλίου δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών και του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, αναλυτής της CentroCreditBank.

Ο Kirill Tremasov, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το ρούβλι παραμένει ένα νόμισμα ελεύθερης κυκλοφορίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.