You are here

Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Τζαμί Κεμπίρ Λάρνακας

06/08/2018 10:39

Θετική είναι η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής στο αίτημα του δήμου Λάρνακας για ανάπλαση της πλατείας μπροστά από το Τζαμί Κεμπίρ και μιας σειράς οδικών έργων στο πυρήνα της πόλης.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) η οποία εξετάστηκε από την περιβαλλοντική αρχή και δόθηκε η συγκατάθεση της υπό συγκεκριμένους όρους, η αιτούμενη αναβάθμιση στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής καθώς και στην προστασία του παραδοσιακού της χαρακτήρα.

Αποσκοπεί επίσης στην εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης των πεζών και των οχημάτων ενώ θα εφαρμόζονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις.  

Η περιοχή του έργου απέχει περίπου 1χλμ από την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με την ονομασία «Αλυκές Λάρνακας» και 6-7χλμ βορειοανατολικά της ζώνης Κιτίου – Περβολιών που χαρακτηρίζεται ως ζώνη ευπρόσβλητη στην νιτρορύπανση. Νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της περιοχής του έργου βρίσκονται οι παραλίες Φοινικούδων, Καστέλλας και Μακένζυ. 

Το προτεινόμενο έργο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλατεία του Τζαμί Κεμπίρ που βρίσκεται απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και μέρος των οδών Τουράν, Αγκύρας, Χατζή Ιμπραχήμ, Σαϊντ Μεχμέτ Αγά, Τανζιμάτ και Πιγιαλέ Πασά, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό περίπου 2.540τ.μ.. 

Η δεύτερη φάση, είναι η αναβάθμιση της οδού Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 1.380τ.μ.

Η τρίτη, αφορά την οδό Αγίου Λαζάρου πλησίον του ναού με βορειοδυτική κατεύθυνση, που καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 2.200τ.μ. και η τέταρτη την οδό Αρμενικής εκκλησίας, την οδό Κορδιγκτώνος και μέρος των οδών Ερμού και Βασιλέως Ευαγόρου που είναι οι βορειότερες οδοί, βρίσκονται στο άκρο του έργου και καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό περίπου 3.611τ.μ..

Όλοι οι δρόμοι προγραμματίζεται να κατασκευαστούν από γκρι κυβόλιθους ενώ η διαγράμμιση προγραμματίζεται να γίνει με πλάκες από διαβασικό πέτρωμα, στο χώρο της πλατείας και στο τελευταίο τμήμα του έργου (οδοί Αρμενικής Εκκλησίας κλπ) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν ποδηλατοστάτες για προώθηση της κυκλοφορίας με ποδήλατο από και προς την περιοχή.

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση και εκσκαφή των υφιστάμενων δρόμων και πεζοδρομίων και απομάκρυνση των υλικών από το εργοτάξιο, την ανακατασκευή των δρόμων, πεζοδρομίων και της πλατείας του Τζαμί Κεμπίρ. 

Επίσης, το έργο προβλέπει εργασίες για τοποθέτηση και υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και οχετών όμβριων υδάτων και δημιουργία λεκανών για μελλοντική φύτευση δέντρων.

Επισημαίνεται η σωστή και συνεχής ανανέωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και η διαχείριση του νερού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη άντλησης και διάθεσης νερού κατά τις εκσκαφές, λόγω της μικρής απόστασης των υπό ανάπλαση δρόμων από τη θάλασσα.

Όροι και εισηγήσεις ΠΕΕΠ

Η περιβαλλοντική αρχή η οποία δεν φέρει καμία ένσταση στην υλοποίηση του έργου έχει θέσει μια σειρά από όρους και εισηγήσεις όπως είναι η σταδιακή εκσκαφή και απομάκρυνση των εκσκαφέντων, η συχνή διαβροχή του εδάφους κατά τους ξηρούς μήνες, η αποφυγή της υπερπλήρωσης των φορτηγών που μεταφέρουν τα υλικά κατεδάφισης και τα εκσκαφέντα υλικά.

Επιπλέον, στους όρους περιλαμβάνονται το καθάρισμα του υφιστάμενου οχετού με “jetting” ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά λάσπης προς τη θάλασσα, η καλή και τακτική συντήρηση των μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου και η τήρηση του ωραρίου εργασίας και αποφυγή εργασιών κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των επηρεαζόμενων περιοίκων και κατάλληλη σήμανση για την καθοδήγηση της οδικής κυκλοφορίας και περιοδική ενημέρωση της σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως με τις απαιτήσεις του έργου και των περιοίκων για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου