You are here

Στην Κύπρο η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία

23/05/2022 09:45

Στην Κύπρο αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας που υιοθετήθηκε ήδη σε Ισπανία, Ισλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βέλγιο.

Η εταιρεία PwC Κύπρου, θα εφαρμόσει το νέο σύστημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη StockWatch η Συνέταιρος και Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού Άννα Λοΐζου, η εταιρεία θα εφαρμόσει τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα μειώσει τις εργάσιμες ώρες της εβδομάδας από 37 σε 36 με στόχο την εξισορρόπηση μιας υγιούς προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων.

«Η καινοτομία αυτή που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ενισχύει ακόμη περισσότερο το ευέλικτο και υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζουμε ως οργανισμός ώστε ο καθένας μας να επιλέγει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, το πού, πως και πότε θα εργαστεί, ώστε να επιτύχει την εξισορρόπηση μιας υγιούς προσωπικής και επαγγελματικής ζωής», σημειώνει.

Τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία εφαρμόζει από τις αρχές Απριλίου και η Ecommbx.

Εξανεμίζεται η παραγωγικότητα μέχρι την Πέμπτη

Οι 8 χώρες που έχουν υιοθετήσει την τετραμερή εβδομαδιαία εργασία, βασίστηκαν σε μελέτες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να χάνουν παραγωγικότητα και συγκέντρωση μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Με την πανδημία πολλοί εργαζόμενοι μετέφεραν το γραφείο στο σπίτι, με πολλούς από αυτούς να βάζουν όρια στις ώρες εργασίας τους, σταματώντας τις υπερωρίες.

Στόχος του νέου συστήματος εργασίας είναι η ανακούφιση των εργαζομένων, δίνοντας κίνητρα παραγωγικότητας και κρατώντας τους ίδιους μισθούς.

Πρόσφατα το Βέλγιο έγινε η τελευταία χώρα που υιοθέτησε αυτό το σύστημα με κύριο μέλημα την ανακούφιση των εργαζομένων και δίνοντας τους το δικαίωμα να «αποσυνδεθούν» κλείνοντας συσκευές μετά το τέλος των ωρών εργασίας.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την έναρξη της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας πέρσι, για τρία χρόνια υπό δοκιμή με 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Η Ισλανδία από το 2015 μέχρι και το 2019 υιοθέτησε για τους εργαζομένους την τετραμερή εργασία, με θετικά αποτελέσματα στους εργαζομένους και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Η Σκωτία ακολούθησε τα βήματα της Ισλανδίας. Το 80% του πληθυσμού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής, συμφωνεί ότι τρεις μέρες μη εργασίας χωρίς επιπτώσεις στον μισθό θα δώσουν κίνητρα στον εργαζόμενο.

Στην Ιρλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσης υπό δοκιμή από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ επιχειρήσεις και εργαζόμενοι λαμβάνουν υποστήριξη και συνεχή εκπαίδευση από την κυβέρνηση.

Σε δοκιμή έξι εβδομάδων προέβη η Νέα Ζηλανδία το 2018 προτού υιοθετήσει πλήρως το σύστημα των 4 εργάσιμων ημερών την βδομάδα. Η πρόταση προήλθε από την πρωθυπουργό της χώρας δύο χρόνια πριν.

Στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2021 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή επικύρωσης του συστήματος και παρότρυνε τις εταιρείες να το υιοθετήσουν. Την ίδια χρονιά το Δεκέμβριο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν στην αλλαγή από 5 μέρες σε 4 εργάσιμες μέρες, ενώ μπήκε σε ισχύ τον Ιανουάριο φέτος.

Της Μαρίας Κυριακίδου