You are here

Μαύρα μαντάτα για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και το 2023

24/05/2022 13:37

Μια μακρόσυρτη κρίση σε ό,τι αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Χωρίς να συγκεντρώνουν τα φώτα της προσοχής τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για τα τέλη του 2022 και, ειδικά, το 2023, έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξηγεί το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες μέρες. Από τότε, οι ημερήσιες τιμές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση αυτή, όμως, είναι παραπλανητική. Στην ηλεκτρική ενέργεια, αυτό που έχει σημασία είναι οι αθροιστικοί μέσοι όροι. Οι μηνιαίοι μέσοι όροι δίνουν μια ανησυχητική εικόνα.

Μέχρι στιγμής τον Μάιο, το γερμανικό συμβόλαιο ενός έτους, που αποτελεί σημείο αναφοράς, ήταν κατά μέσο όρο 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οδεύοντας προς το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδό του, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν το 2021, ο υψηλότερος μέσος όρος για το ίδιο συμβόλαιο αναφοράς ήταν 83 ευρώ, τον Ιούλιο του 2008.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, είναι ο κύριος μοχλός αυτής της κρίσης. Επιδεινώνεται επίσης από τη χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία: η κρατική Electricite de France SA μείωσε πρόσφατα την καθοδήγηση στην παραγωγή το 2022 σε λιγότερο από 300 τεραβατώρες, 30% λιγότερο από αυτό που παρήγαγε πριν από μια δεκαετία.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική αγορά μήνες πριν, για να καθορίσουν το κόστος για τους πελάτες τους. Και έτσι, οι τρέχουσες αυξήσεις τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο έτους αποτελούν προάγγελο για σημαντικές αυξήσεις λιανικής την επόμενη χρονιά. Η αύξηση θα είναι παρόμοια με εκείνη του περασμένου φθινοπώρου, όταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν μια καυτή πολιτική πατάτα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: Euro2day