You are here

Σ. Περδίος: Πάνω από 2 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2022

24/05/2022 14:00

Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί θα καλύψουν περίπου το 25% της απώλειας Ρώσων τουριστών κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, τονίζοντας ότι για φέτος οι τουριστικές αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.

Ο κ. Περδίος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου συμμετείχε στη συζήτηση της πρότασης νόμου για τη λειτουργία ξενώνων τύπου «hostels» και του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τη λειτουργία των νέων κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας (glamping).

Δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τις αφίξεις τουριστών, αλλά και για να επιτευχθούν οι αριθμοί του 2019, καθώς η υπάρχουσα κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ξεπεραστούν οι περσινές αφίξεις, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου δύο εκατομμύρια και να προσεγγίσουν όσο το δυνατό πιο κοντά στις αφίξεις του 2019, οι οποίες ήταν γύρω στα τέσσερα εκατ.

Ερωτηθείς ο υφυπουργός εάν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, προσθέτοντας ότι υπολογίζεται να αναπληρωθούν από άλλες καινούργιες αγορές κατά περίπου 20-25%.

Πρόσθεσε ότι θα μετριάσουν κάπως τη ρωσική απώλεια, οι αφίξεις από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν κοντά στα δεδομένα του 2019, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και κάποιες από αυτές τις αγορές να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα.

«Εκτιμούμε ότι θα καταφέρουμε να πάμε καλύτερα από πέρσι, όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά και να έχουμε τους εξαιρετικά ψηλούς αριθμούς των αφίξεων του 2019», είπε.

Δήλωσε ακόμα ότι δεν αναπληρώνονται εύκολα οι 800 χιλιάδες αφίξεις από τη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι διακινούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη τη δεδομένη στιγμή που οργανωτές ταξιδιών διακινούν τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στο 70% των αφίξεων του 2019 το πρώτο τετράμηνο

Ο κ. Περδίος είπε ακόμα ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, καθώς όπως επεσήμανε παρά τις όποιες δυσκολίες οι αφίξεις έφτασαν περίπου στο 70-75% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρσι. Δήλωσε ακόμη ότι οι αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του έτους κινήθηκαν αρκετά ικανοποιητικά, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντική ώθηση για τους τουριστικούς φορείς η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς όπως επεσήμανε την περίοδο αυτή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε την ψυχολογία του κόσμου και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης ότι μεγάλο αντίκτυπο στις αφίξεις είχε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον που παρατηρήθηκε και τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στην Κύπρο.

Ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε εξάλλου ότι συνεχίζει η ζήτηση για την Κύπρο στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κάτι που δίνει το δικαίωμα να επικρατεί αισιοδοξία για τις αφίξεις και ειδικά τη φετινή περίοδο που η πλειοψηφία των ταξιδιωτών θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για τον προορισμό των διακοπών του.

Σύντομα στην Ολομέλεια τα hostels και τα glamping

Όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας ξενώνων τύπου hostels στην Κύπρο, ο κ. Περδίος είπε ότι σύντομα η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σημείωσε ότι είναι μια καινούργια τουριστική αγορά, η οποία θα τονώσει επιπλέον την επισκεψιμότητα στη χώρα μας, ενώ είπε ότι με τη νέα ρύθμιση οι ξενώνες θα μπορούν να αδειοδοτούνται και να τηρούν κανόνες ασφαλείας.

Δημιουργία μητρώου για ξενώνες

Σε δηλώσεις ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν περίπου 20 ξενώνες χωρίς νομοθετική ρύθμιση, ενώ πριν την πανδημία ανέρχονταν στους 25.

Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούνται κυρίως από νέους οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με μια βαλίτσα στον ώμο και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι χαμηλές τιμές, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός μητρώου και η θεσμοθέτηση κανόνων για την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τη λειτουργία των νέων κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας (glamping), που εξέτασε επίσης σήμερα η Επιτροπή, ο κ. Περδίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του καθώς όπως είπε βρίσκονται στο τελικό στάδιο για έγκριση τους.

«Ακόμα ένα νέο προϊόν που θα ενταχθεί στο τουριστικό προϊόν μας με πρωτοβουλία του υφυπουργείου» δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι επίσης θα δώσει ώθηση στις αφίξεις νέων τουριστών.

Δήλωσε τέλος ότι υπολογίζουν πριν τον κλείσιμο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να ρυθμιστούν νομοθετικά τόσο οι ξενώνες όσο και οι νέοι κατασκηνωτικοί χώροι. 

Της Ελένης Χαραλάμπους