You are here

Στη βουλή το θέμα 500 εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

25/05/2022 16:47

Το θέμα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, απασχόλησε την Τετάρτη την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, συζητώντας την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις σε σχέση με τη «διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών». Το θέμα, όπως αναφέρθηκε, αφορά 500 περίπου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι ως ΔΗΚΟ έχουν πλειάδα ερωτημάτων για το θέμα, τα οποία έχουν καταθέσει στην Επιτροπή και ότι περιμένουν απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία.

«Αφού έρθουν όλες αυτές οι απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα μας, τότε θα έχουμε συγκεκριμένη θέση επ΄αυτού. Βεβαίως, τασσόμαστε στο να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στην Επιτροπή Παιδείας σήμερα συζητήσαμε για το θέμα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου.

«Ένα θέμα, το οποίο απασχολεί τους ενδιαφερόμενους και την εκπαίδευση εδώ και χρόνια και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζητήματα ανοικτά, τα οποία πρέπει να τύχουν επίλυσης. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση έχει εντάξει τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες των ημερών στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και τελική ψήφιση και έχει εξομοιώσει, επίσης, τις άδειες με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Ζητήματα, τα οποία απασχολούσαν για χρόνια και αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει προς την ρύθμιση τους με το πλέον επίσημο τρόπο με την θεσμική κατοχύρωση», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είχαν σήμερα να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ στην οποία περιλαμβάνονταν και τα προηγούμενα ζητήματα, τα οποία είχε αναφέρει.

«Το νέο σχέδιο διορισμών, το οποίο ψηφίστηκε από αυτή την Βουλή το 2015 και το ΑΚΕΛ ψήφισε αποχή τη δεδομένη χρονική στιγμή και το 2017 τάχθηκε εναντίον στους κανονισμούς υλοποίησης του σχετικού νομοσχεδίου, έχει σκοπό την ποιότητα στην εκπαίδευση. Με το σύστημα των εξετάσεων, με το σύστημα μοριοδότησης να επιλέγονται στη βάση του καταλόγου διορισίμων οι καταλληλότεροι εκπαιδευτικοί για να μπορούν να διδάξουν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι αναγνωρίζουν το έργο και τον ρόλο των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου.

«Την ίδια στιγμή λέμε, όμως, ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ καταστρατηγεί το νέο σχέδιο διορισμών, τον κατάλογο διορισίμων. Δημιουργεί προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης αφού καταργεί ουσιαστικά το κριτήριο της γραπτής εξέτασης για την παραμονή ενός υποψήφιου εκπαιδευτικού στο κατάλογο διορισίμων και εμπεριέχει στο τέλος στοιχεία αντισυνταγματικότητας», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος για ρύθμιση όλων των ζητημάτων, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.       

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις σε σχέση με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών.

«Έχουμε σήμερα 500 περίπου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς για τους οποίους ισχύει το εξής: Δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το σύστημα, δηλαδή δεν μπορούν να απολυθούν και κάποιος άλλος εκπαιδευτικός να κάνει τη δουλειά τους, διότι είναι αορίστου χρόνου, ταυτόχρονα, όμως, εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια ως δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικοί. Δεν έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά σε άδειες, ενώ υφίσταται και μια τεράστια δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους αορίστου χρόνου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «έχουμε δηλαδή μια νομοθεσία η οποία καθορίζει συγκεκριμένα δικαιώματα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που είναι αορίστου χρόνου και πολύ λιγότερα για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου».

«Ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζει η νομοθεσία ως είναι σήμερα το δικαίωμα των αορίστων χρόνου εκπαιδευτικών να μην μπορούν να απολυθούν για σκοπούς πλεονασμού όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία. Αυτό το μπάχαλο, αυτή την αδικία, έρχεται να διορθώσει η δική μας πρόταση. Λέει η Κυβέρνηση ότι πήρε κάποιες αποφάσεις και σε ό,τι αφορά στις άδειες αλλά και σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό με τη νέα πρόταση, την οποία αναμένεται να κάνουν. Οπόταν θεωρούμε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για να εγκριθεί αυτή η πρόταση νόμου και όχι με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου αλλά νομοθετικά να διορθωθεί μια τεράστια αδικία, η οποία υφίσταται», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι μέσα από τη συζήτηση σήμερα έχει προκύψει ακόμα κάτι, «για το οποίο προειδοποιούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια: ότι με την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027 θα δημιουργηθούν σοβαρές ανισορροπίες στο σύστημα διορισμού».

«Και ένα από τα ζητήματα είναι ότι στον κατάλογο διορισίμων οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου ενώ από τη μια δεν μπορούν να μετακινηθούν, από την άλλη θα υποχρεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρακάθονται σε εξετάσεις». Συνοψίζοντας, είπε, η πρόταση νόμου  έρχεται να συγυρίσει «μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα και αφορά αφενός 500 ανθρώπους και τις οικογένειες τους αλλά αφορά αφετέρου τη βελτίωση της κατάστασης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα σχολεία μας, με αυτή την έννοια να αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι θα μελετήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ.

«Έχει διάφορες πτυχές. Είχαμε και εμείς καταθέσει παλαιότερα, αμέσως μετά την εκλογή μου στο βουλευτικό αξίωμα για αυτό το θέμα, κάποιες προτάσεις. Θα υπάρχει συνεργασία και με τις υπόλοιπες δυνάμεις για την κατοχύρωση των καθηγητών», κατέληξε.