You are here

Μειωμένος συντελεστής σε εταιρικά ομόλογα

26/05/2022 19:05

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε νόμο με τον οποίο θα καταβάλλεται μειωμένος συντελεστής 3% έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας σε τόκους που λαμβάνουν και νομικά πρόσωπα από εταιρικά χρεόγραφα και ομόλογα. Υπέρ ψήφισαν 38 βουλευτές ενώ εναντίον επτά.

Με τον προτεινόμενο νόμο διευρύνεται η εφαρμογή του εν λόγω φορολογικού πλαισίου, ώστε να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή έκτακτης αμυντικής εισφοράς και τα νομικά πρόσωπα, τα ταμεία συντάξεως, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τόκους που λαμβάνουν ή πιστώνονται.

Τίθεται ως προϋπόθεση η εισαγωγή των εταιρικών χρεογράφων σε αναγνωρισμένο χρηματιστήριο αξιών, προκειμένου οι τόκοι αυτών να υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια, ώστε ο τόκος επί ομολόγων και χρεογράφων τα οποία είναι εισηγμένα σε αναγνωρισμένο χρηματιστήριο αξιών και εκδίδονται από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να υπόκειται στον μειωμένο συντελεστή ύψους 3% έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Περί αμυντικής θωράκισης οι ενστάσεις των βουλευτών

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά η εκτελεστική εξουσία έρχεται να μειώσει εισφορές προς το ταμείο αμυντικής θωράκισης κι ότι κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας ή του ΓΕΕΦ δεν ήταν παρόν στην Επιτροπή όταν συζητήθηκε το θέμα.  Αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο κλίμα είναι αδιανόητο να αποκοπεί οποιαδήποτε εισφορά για την άμυνα. Ζήτησε παράλληλα να αποκοπούν τα κονδύλια για τους παράνομους μετανάστες και να δοθούν στις ευάλωτες ομάδες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η πρόθεση μείωσης της έκτακτης εισφοράς θα οδηγήσει σε μείωση των εισφορών για την άμυνα σε μια περίοδο που θα έπρεπε αυτές να αυξάνονται, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί τα κονδύλια για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και κάκισε την τακτική να υπάρχει ταχύτητα όταν πρέπει να γίνουν αποκοπές, ενώ υπάρχει καθυστέρηση όταν πρέπει να ψηφιστούν νόμοι για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε την ελπίδα ο νόμος αυτός να ενθαρρύνει την αξιοποίηση της αγοράς χρεογράφων μέσω του ΧΑΚ ως εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης της αγοράς, αφού όπως είπε σήμερα στην Κύπρο η αγορά χρεογράφων και ομολόγων είναι περιορισμένη. Πρόσθεσε ότι το κόστος δεν αναμένεται να υπερβεί το 1 εκατ. ευρώ που είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη που θα υπάρξουν για την οικονομία και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσουν το νόμο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι με το νόμο αυτό επιτυγχάνεται η ίση φορολογική μεταχείριση ανάμεσα στα κρατικά και τα εταιρικά χρεόγραφα και δεν αφορά την άμυνα, την ενίσχυση της οποίας το ΔΗΚΟ υπερθεματίζει. Κάλεσε αυτούς που προσπαθούν να συσχετίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο με την άμυνα, να ζητήσουν ευθύνες από την Κυβέρνηση για το κατά πόσο αυτό το 3% πράγματι επενδύθηκε στην άμυνα και όχι σε άλλους σκοπούς. Πρόσθεσε ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο που έχει καθαρά οικονομικό χαρακτήρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης συμφώνησε με την κα. Ερωτοκρίτου, συμπληρώνοντας ότι και οι καταθέτες χρειάζονται ίση μεταχείριση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι ταμείο αμυντικής θωράκισης ούτε θα χάσει ούτε θα αυξήσει τα έσοδά του, αφού η διασύνδεση του εν λόγω φόρου με την άμυνα τερματίστηκε πριν από 20 χρόνια. Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη φορολογία επί των εταιρικών ομολόγων απέδιδε μηδενικά έσοδα επειδή δεν υπήρχαν στην Κύπρο, ενώ με τον νόμο δίνεται κίνητρο για να εκδίδεται αυτού του είδους το ομόλογο. Πρόσθεσε ότι η εκτελεστική εξουσία στέλνει νομοσχέδιο που μετονομάζεται η φορολογία για να μην υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση με την άμυνα. Συμπλήρωσε ότι η άμυνα εξαρτάται από την ύπαρξη ισχυρής οικονομίας για αυτό και είναι αυξημένες σήμερα οι αμυντικές δαπάνες γιατί υπάρχουν πλέον αυξημένες δυνατότητες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την νομοθεσία και ότι ένα σωστό φορολογικό σύστημα φέρνει έσοδα στα ταμεία του κράτους και στη συνέχεια αποφασίζει το κράτος πώς θα τα κατανέμει και θα τα μεταφέρει στο ταμείο για την άμυνα.