You are here

Τύπος: Αλλάζει ξανά ο τραπεζικός χάρτης

13/08/2018 06:44

Η αλλαγή για δεύτερη φορά του τραπεζικού χάρτη λόγω του λουκέτου της ΣΚΤ, το μεγαλύτερο ρίσκο όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον που φαίνεται να έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού του Συνεργατισμού και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του Συνεργατισμού που φαίνεται να έχει καλυφθεί πέραν του 50% του στόχου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Το λουκέτο ΣΚΤ αλλάζει ξανά τον τραπεζικό χάρτη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αλλαγή για δεύτερη φορά του τραπεζικού χάρτη λόγω του λουκέτου της ΣΚΤ. Όπως αναφέρεται, Λαϊκή και Συνεργατισμός χάθηκαν σε πέντε χρόνια αλλάζοντας τα δεδομένα στον ανταγωνισμό. Η Συνεργατική ήταν το μοναδικό κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα με βάση τη μετοχική σύνθεση. Στην Τρ. Κύπρου, με βάση τα στοιχεία του 2017, υπάρχουν έξι μεγαλομέτοχοι που ελέγχουν ποσοστό πέραν του 3% έκαστος, ενώ το κυπριακό στοιχείο είναι το ποσοστό 4,81% που κατέχει η Λαϊκή. Μέχρι σήμερα τέσσερις είναι οι βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής, με τους τρεις να είναι ξένοι, ενώ κυπριακό χρώμα δίνει η Δήμητρα Επενδυτική. Ουσιαστικά ο ανταγωνισμός μπαίνει σε νέα φάση μετά τη σταδιακή αποχώρηση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων που είχαν στα δάνεια πάνω από το 40% της αγοράς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με βάση τα στοιχεία του 2017, αν και όλες οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές, ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων ήταν ο ίδιος, 10,632, ενώ το 2016 ήταν 10,663.  Τώρα αναμένεται οι τραπεζικοί υπάλληλοι να είναι λιγότεροι κατά 900, μετά το σχέδιο της ΣΚΤ που είναι σε εξέλιξη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Υψηλού κινδύνου» κυνήγι αποδόσεων στις αναδυόμενες αγορές
  • Απατηλές οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου
  • Στις €10 χιλ. το τέλος αναγνώρισης διαχειριστή
  • Οι επιλογές της Τουρκίας – Ποιες κινήσεις μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει το κραχ στη λίρα της

Πολίτης

 «Προσωπικό υψηλού ρίσκου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον που φαίνεται να έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού του Συνεργατισμού. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για τις καθαρίστριες αλλά και για τους κλητήρες που εργάζονται σήμερα στη ΣΚΤ και οι οποίοι φέρονται να δέχονται πιέσεις από την τράπεζα αλλά και καθοδήγηση από το συνδικαλιστικό κίνημα για να επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού, εάν δεν επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, δεν είναι βέβαιη η επί μακρόν εργοδότηση τους στην Ελληνική ή στον φορέα που θα δημιουργηθεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε ΒΒ- από Β προηγουμένως αναβάθμισε ο οίκος Fitch την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Είδε την ΟΕΒ, βλέπει κι άλλους – Συμβούλιο οικονομίας
  • Πάνω οι εισαγωγές, κάτω οι εξαγωγές τον Ιούνιο
  • Μπορούν και χωρίς το waiver – Τράπεζες

Χαραυγή

 «Τα τρία κλειδιά για μείωση των ΜΕΔ»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι έρευνα της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα, που πραγματοποίησε η εφημερίδα. Σύμφωνα με την έρευνα, από την κορύφωση τους μέχρι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά €7,7 δισ., όσα περίπου δανείστηκε η Κύπρος μέσω μνημονίου.  Ωστόσο απομένουν περίπου άλλα τρία μνημόνια μέχρι την επίλυση του προβλήματος.  Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, το ύψος της ανεργίας και τα επίπεδα των μισθών των εργαζομένων είναι τα τρία κλειδιά που καθορίζουν την πορεία των ΜΕΔ.

Αλήθεια

 «Έχει καλυφθεί πέραν του 50% του στόχου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του Συνεργατισμού που φαίνεται να έχει καλυφθεί πέραν του 50% του στόχου.  Με βάση πληροφορίες, πέραν των 450 εργαζομένων έχουν πατήσει το πράσινο κουμπί για να πάρουν το σχέδιο. Σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή, η διαδικασία προχωρεί και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο κόσμος παίρνει το σχέδιο, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα στη μεταφορά των υπαλλήλων στον φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σημαντικές συστάσεις όσον αφορά την απασχόληση αλλοδαπών στην Κύπρο μετέφερε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του τμήματος εργασίας Αλέξανδρο Αλεξάνδρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας – Fitch
  • Πως σχολιάζει την άρση του waiver - Ξένος Τύπος για Ελλάδα
  • Θέλουν να τρέξουν τις αναδιαρθρώσεις – Ελληνικές τράπεζες
  • Νέοι μέτοχοι για το «Ρόδον» - Ξενοδοχείο

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Χαμπιαούρη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΡΗΓΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Άρθρο Ερντογάν στου ΝΥΤ απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα τον χάσουν από σύμμαχο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Εμμένουν στις θέσεις τους και οι δύο πλευρές- Δεν φαίνεται φως στην άκρη της σήραγγας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΔ