You are here

Ορατά και αόρατα μέτρα ασφαλείας στις τράπεζες

02/06/2022 14:08

Ορατά και αόρατα μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια οι Τράπεζες έχουν αποτρέψει την απόπειρα ή διενέργεια ληστειών καθώς η τελευταία ληστεία είχε διαπραχθεί το 2014.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «το 2011 μετά από ένοπλες ληστείες σε τραπεζικά ιδρύματα αποφασίστηκε η λήψη δραστικών μέτρων με πρωτοβουλία του αρμόδιου γραφείου του Αρχηγείου της Αστυνομίας (γραφείο πρόληψης εγκλήματος) και του εργοδοτικού συνδέσμου Τραπεζών».

Διευκρίνισε ότι «τα μέτρα αφορούν τη φυσική ασφάλεια πελατών και υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων είναι η ελεγχόμενη είσοδος στα υποστατικά των τραπεζών. Με τη εφαρμογή των μέτρων παρουσιάστηκε σταδιακά η μείωση των περιστατικών ληστείας φθάνοντας σε μηδενικούς αριθμούς».  

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της StockWatch, η απόφαση των συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας έλαβε υπόψη και τις ασφαλείς πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος των μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι να λειτουργήσουν μόνο αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη ληστεία αλλά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κόσμου που βρίσκεται μέσα στην Τράπεζα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν αποφασιστεί είναι να μην γίνεται λεπτομερής περιγραφή του τρόπου απόπειρας ή και ληστείας διότι όταν περιγράφεται ο τρόπος αποκαλύπτονται τα μέτρα ασφαλείας.

Στα ορατά μέτρα ασφαλείας είναι οι κάμερες, οι διπλές πόρτες και τα διπλά τζάμια ασφαλείας, η χρονοκαθυστέρηση και μια σειρά άλλων αποτρεπτικών μέτρων.

Πριν το 2014 που είχε γίνει η τελευταία ληστεία στη ΣΠΕ Αλληλεγγύης στην Τερσεφάνου, σημειώθηκε μια σειρά από οργανωμένες ληστείες από άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα που δεν διέθεταν σοβαρά μέτρα ασφαλείας να πέφτουν θύματα ληστείας.

Να σημειωθεί ότι επειδή τα ΣΠΙ δεν ήταν μέλος του Συνδέσμου Τραπεζών δεν συμμετείχαν και στη συζήτηση για τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Μοναχικός λύκος ο ληστής

Στο μεταξύ ο ύποπτος ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία για τη ληστεία που διαπράχθηκε χθες σε τραπεζικό κατάστημα στο Κίτι, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο διέταξε την 8ήμερη προσωποκράτηση του.

Η λεία του υπόπτου ανέρχεται στις €11.300.

Ο άντρας, ο οποίος έφερε στο πρόσωπο ρούχινη μάσκα που κάλυπτε τη μύτη και το στόμα του, φαίνεται ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Τράπεζα.

Της Ηρώς Ευθυμίου