You are here

Κ. Καδής: Ανάγκη διεθνής συνεργασίας για βιώσιμη ανάπτυξη

02/06/2022 19:26

Την ανάγκη για διεθνή συνεργασία, ενδυνάμωση των προσπαθειών και εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε παρέμβασή του την Πέμπτη στη Διεθνή Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου «Stockholm+50: a healthy planet for the prosperity of all – our responsibility, our opportunity» του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (Στοκχόλμη, 1972) και τη σχετική διακήρυξη που υιοθετήθηκε τότε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η διακήρυξη αυτή θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη του διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου και τη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Στη συνάντηση συμμετείχαν, ανάμεσα σε πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος. Εκ μέρους της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμμετείχε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Οπως αναφέρεται, βασική επιδίωξη της συνάντησης ήταν η δέσμευση των κρατών για ενίσχυση της περιβαλλοντικής διάστασης της αειφόρου ανάπτυξης και επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και δράσεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε παρέμβασή του εκ μέρους της Κύπρου, ο Κώστας Καδής εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου προς το UNEP, για τη δέσμευση και την αφοσίωση που επέδειξε τα τελευταία 50 χρόνια με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία, ενδυνάμωση των προσπαθειών και εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε, επίσης, την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030 καθώς και την ευθυγράμμιση της με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Στο περιθώριο της Συνάντησης ο  Υπουργός είχε επαφές με ομόλογους του από αρκετές γειτονικές χώρες της Κύπρου, σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στις συναντήσεις ο Κώστας Καδής παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κύπρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Υπουργική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7 Ιουνίου 2022.