You are here

Fitch: Συνεχίζει η άνοδος στις τιμές πετρελαίου

03/06/2022 19:34

Νέα άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εισήλθε στην 100η της μέρα, αλλά και οι κυρώσεις της δύσης κατά της Μόσχας.

Η τιμή του αμερικανικού WTI, για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, κατέγραψε άνοδο 2,10% και βρισκόταν στα $119,32 το βαρέλι, ενώ το βρετανικό Brent παρουσίαζε ημερήσια άνοδο 1,98% και τύγχανε διαπραγμάτευσης στα $119,90 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημειώνει σε χθεσινό του δελτίο ότι η συμφωνία του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, που προνοεί αποκλεισμό της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και πετραλαϊκών προϊόντων μέσω θαλάσσης θα διοχετεύσει τις πωλήσεις του ρωσικού πετρελαίου σε άλλες περιοχές και θα κρατήσει τις τιμές «σε ψηλά επίπεδα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Σύμφωνα με τον Fitch, το εμπάργκο της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στην ΕΕ διά θαλάσσης, αντιστοιχεί περίπου σε εξαγωγές τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών (MMbpd) ημερησίως ή στα δύο τρίτα των ρωσικών εξαγωγών στην ΕΕ.

«Αυτή η απαγόρευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες εμπορικές ροές πετρελαίου, με περίπου το 30% των εισαγωγών της ΕΕ να πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής», σημειώνει ο οίκος.

Επισημαίνει ωστόσο πως η επιπλέον ικανότητα παραγωγής μεγέθους 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και 1 εκατ. από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου σε άλλες περιοχές αναμένεται να αποκλιμακώσουν την πίεση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.