You are here

ΓΕΡΗΕΤ: Πλήγμα στην ποιότητα υπηρεσιών κινητής

07/06/2022 19:28

Υποδεέστερης ποιότητας υπηρεσίες από ότι πληρώνουν, λαμβάνουν καταναλωτές από παρόχους κινητής τηλεφωνίας, καθώς τα χέρια του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), είναι δεμένα και δεν μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο αρμόδιος Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης, το Γραφείο του βρίσκεται ακόμη σε αναμονή για έγκριση του προϋπολογισμού του για το 2022,  με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσουν στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά, για εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής με καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και τιμές.

Ενδεικτικά είπε ότι έχουν παρατηρηθεί θέματα ποιότητας σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία, για τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε τα λεφτά για να κάνουμε τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», με τις οποίες «είτε θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής με καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και τιμές είτε θα αναπτυχθεί η αγορά είτε θα προωθηθούν οι επενδύσεις».

Δήλωσε ότι το Γραφείο του λειτουργεί με δωδεκατημόρια και στο ελάχιστο και τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «δεν μπορούμε να διαδραματίσουμε το ρόλο που μας έχει εμπιστευθεί η πολιτεία και να κάνουμε έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει».

Ο κ. Μιχαηλίδης, είπε ακόμα ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, εξηγώντας πως «δεν μπορεί το υπουργείο Μεταφορών που είναι ιδιοκτήτης των Κυπριακών Ταχυδρομείων, τα οποία ρυθμίζουμε εμείς να έρχεται να μας ζητεί να χαμηλώσουμε τα τέλη μας» και «ούτε μπορεί να μας ζητεί να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για να παραμείνουν τα τέλη όπως ήταν την προηγούμενη χρονιά».

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Γραφείου του δεν πληρώνεται από το κράτος αλλά «μοιράζεται προς τους ρυθμιζόμενους, ανάλογα με το εύρος της αγοράς που έχουν», προσθέτοντας ότι «αν μειωθεί ο προϋπολογισμός μας τότε θα μειωθούν και τα τέλη που καταβάλλουν οι εταιρείες για τις παρεχόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις μας».

Είπε ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός μας δεν μπορεί να είναι σταθερός γιατί κινούμαστε ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς» και με βάση τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που κάνει το Γραφείο.

«Αυτό για να το κάνουμε θέλει λεφτά και δεν γίνεται να ζητήσω την άποψη του υπουργείου Οικονομικών κατά πόσον μπορώ να βγω πάνω από 2% για να ρυθμίσω την Cyta που υπάγεται στο ΥΠΟΙΚ», ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι Ιούνιος και ακόμη δεν έχουν προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν.

«Μισθούς μπορούμε να πληρώνουμε, μπορούμε να κάνουμε το ελάχιστο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που είχαμε υπόψη μας για το 2022», υπογράμμισε.

Αναφορικά για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ο Επίτροπος είπε ότι «υπάρχει διαφορετική αντίληψη από τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών».

ΥΠΟΙΚ: Οι αυξήσεις μετακυλύονται καταναλωτές

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «κανένας δεν θέλει να παρέμβει στην ανεξαρτησία της Αρχής» και «κανένας δεν θέλει να περιορίσει τον ανταγωνισμό», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων του το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί «να μην υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού οι οποίες στο τέλος της ημέρας μετακυλύονται στον καταναλωτή».

Αναφορικά με την αύξηση των τελών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «δεν είναι Cyta ή τα ταχυδρομεία που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά ο καταναλωτής.

«Πρωτίστως η έγνοια μας είναι ο καταναλωτής και ουδέποτε έχουμε παρέμβει στο ρυθμιστικό έργο κανενός», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έγνοια μας είναι οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα, σε παρόμοια επίπεδα με τις αυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία γιατί ο οργανισμός δεν παύει να ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε δυνατές ρυθμιστικές αρχές για να μπορεί να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι «ο Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο».

Ανέφερε ότι η ΕΠΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Επίτροπο σε θέματα ρύθμισης των αγορών και σε θέματα αρμοδιοτήτων της ΕΠΑ.

Κάλυψη 100% της Κύπρου με 5G

Εξάλλου, κληθείς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής να αναφερθεί στο ποσοστό κάλυψης της Κύπρου με 5G, ο Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος έχει καλυφθεί 100% και «προχωρεί η υλοποίηση του δικτύου υψηλών ταχυτήτων (οπτικής ίνας) που και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».

«Το γεγονός ότι υπήρξε η ανάπτυξη του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με πολλά εκατομμύρια επένδυση, αυτά δεν γίνονται επειδή αποφάσισε ο οποιοσδήποτε να διοχετεύσει λεφτά σε μια αγορά», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο λόγος που έχουν γίνει είναι γιατί έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμιστικές αρχές από μέρους του ρυθμιστή».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχει γίνει αυτό γιατί «έχει κτιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί τις επενδύσεις και για να γίνει αυτό μπορεί οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί του ΓΕΡΗΕΤ ήταν αυξημένοι γιατί έπρεπε να κάναμε κάποιες παρεμβάσεις».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ως χώρα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G όπως για παράδειγμα πως μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία ή πως προσφέρει νέες υπηρεσίες στον καταναλωτή για θέματα μεταξύ άλλων, για την υγεία.

Ε.Χ.