You are here

Η πρόταση Υπ. Οικονομικών για κενές θέσεις δημοσίου

17/06/2022 06:49

Νομοσχέδιο για την κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης των κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορά τόσο τις θέσεις προαγωγής, όσο και τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής, κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο οικονομικών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της απαγόρευσης για την πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο, νόμος του 2013.

Συγκεκριμένα, η κατάργηση αποσκοπεί στην κάλυψη των μόνιμων αναγκών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με μόνιμο προσωπικό και τον περιορισμό της κάλυψης των αναγκών με μη μόνιμο προσωπικό.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι θα πρέπει ο δημόσιος τομέας να επανέλθει στην κανονικότητα σε σχέση με την οργάνωση και στελέχωση του, για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων οδήγησε στην αύξηση των μη μόνιμων υπαλλήλων ενώ τονίζεται ότι ο περιορισμός της απασχόλησης μη μόνιμων υπαλλήλων για κάλυψη μόνιμων αναγκών είναι αναγκαίος.

Επισημαίνεται ότι η ακολουθούμενη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων για εξαίρεση θέσεων από την απαγόρευση, προϋποθέτει σημαντικό διοικητικό κόστος για την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, το οποίο είναι δυσανάλογο του μέτρου. Με την πρόταση εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί το διοικητικό κόστος της απαίτησης για υποβολή αιτημάτων από μέρους των αρμόδιων αρχών και αξιολόγησης τους από το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, αλλά και της εξέτασης και λήψης απόφασης από τον υπουργό οικονομικών.

Αναφέρεται ακόμη ότι κρίθηκε αναγκαίο να αποδεσμευτούν πόροι για την εκτέλεση άλλων παραγωγικών εργασιών.

Τονίζεται ακόμη ότι η κατάργηση του νόμου είναι αναγκαία και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσια υπηρεσίας, δεδομένου ότι η ΕΔΥ πρέπει να γνωρίζει τις κενές θέσεις που υπάρχουν για να μπορεί να προγραμματίζει τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων.

Αναφέρεται ότι ο υπουργός οικονομικών υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία πλαίσιο με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, για πλήρη κατάργηση όλων των απαγορεύσεων πλήρωσης προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και όπως για το ωρομίσθιο προσωπικό αφαιρεθεί από τους προϋπολογισμούς, η πρόνοια απαγόρευσης πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

«Η οργάνωση και στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών ανήκει στην Εκτελεστική Εξουσία. Η διαφοροποίηση είναι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα», τονίζεται.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται για να καταργήσει αυτό του 2013 το οποίο αφορούσε ειδικές διατάξεις και θεσπίστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης θα μπορεί να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις χρειάζονται κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και συζήτησης του στη Βουλή.

Την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή είχε προαναγγείλει η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συμφωνεί με τη μεμονωμένη αντιμετώπιση του θέματος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις θέσεις και όχι μόνο τις θέσεις προαγωγής.

Της Μαρίας Κυριακίδου