You are here

ΕΚΤ: Απίθανο το σενάριο του «στασιμοπληθωρισμού»

22/06/2022 13:54

Οι ειδικοί στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένουν ότι η περιοχή θα κινδυνεύσει με στασιμοπληθωρισμό παρόμοιο με αυτόν της δεκαετίας του 1970 που χαρακτηρίστηκε από γρήγορη άνοδο των τιμών και μια οικονομία με οριακή ανάπτυξη ή συρρίκνωση, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν και οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο και ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφεραν ερευνητές της ΕΚΤ σε έκθεσή τους.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών απέχουν πολύ από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», ανέφερε. «Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», οδηγώντας σε μεγαλύτερο εύρος εκτιμώμενων αποτελεσμάτων.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι ορισμένες διαφορές μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και της δεκαετίας του 1970 «καθιστούν λιγότερο πιθανό το να έχουμε στασιμοπληθωρισμό». Η εξάρτηση από το πετρέλαιο έχει μειωθεί από τότε, οι εργαζόμενοι δεν μετέχουν στον ίδιο βαθμό σε συνδικάτα και η οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται από την επανεκκίνηση μετά την πανδημία, είπαν.

Πηγή: Euro2day