You are here

«Ανοιχτή πληγή» για τους πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία το Brexit

23/06/2022 13:37

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό δημοψήφισμα που οδήγησε τελικά στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ωστόσο, δείχνει πως για πολλούς πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν επί βρετανικού εδάφους, το Brexit εξακολουθεί να αποτελεί «ανοιχτή πληγή».

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται «προδομένοι, ανασφαλείς και δύσπιστοι» έναντι της Βρετανίας, αν και συνεχίζουν να τη θεωρούν σπίτι τους.

Για την έρευνα ρωτήθηκαν 364 πολίτες από 22 κοινοτικά κράτη, με την πλειοψηφία αυτών να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως το Brexit είχε «έναν βαθύ και με διάρκεια αντίκτυπο στις ζωές και στην αίσθηση ταυτότητας και ανήκειν των πολιτών της ΕΕ στο Ην. Βασίλειο».

Ενδεικτικά, αν και το 72% των ερωτηθέντων συνεχίζουν να έχουν μία συναισθηματική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το 89% λένε πως η γνώμη τους για τη χώρα που έχουν επιλέξει να ζουν έχει αλλάξει μετά από το δημοψήφισμα του 2016.

ΚΥΠΕ