You are here

Τύπος: Πήραν μετρητά €900.000 μέσω cashback

24/06/2022 06:14

Η αύξηση στις αναλήψεις μετρητών από σημεία λιανικής πώλησης, η μαζική έξοδος των επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων και η 61η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πήραν μετρητά €900.000 μέσω cashback»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση στις αναλήψεις μετρητών από σημεία λιανικής πώλησης, όπως φούρνοι, περίπτερα, πρατήρια καυσίμων και υπεραγορές, καθώς η ευχέρεια του cashback φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαΐου πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 χιλ. cashback πράξεις σε διάφορα καταστήματα, συνολικής αξίας €900 χιλ. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων παγκύπρια που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ανάληψης μετρητών είναι 215. Τα καταστήματα ανά επαρχία είναι Λευκωσία 58, Λεμεσός 69, Λάρνακα 37, επαρχία ελ. Αμμοχώστου 14 και Πάφος 37.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μήνυμα αυτοσυγκράτησης όσον αφορά την προώθηση αιτημάτων από το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι μόνο, έστειλε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Παγκύπριο συνέδριο της ΟΗΟ – ΣΕΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλάζει η αξιολόγηση τιμών
  • Άλλον ένα μήνα για τα 25 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις μεταποίησης
  • Ανέστειλε δύο εκποιήσεις ο επίτροπος Π. Ιωάννου
  • Κήρυξε συναγερμό η Γερμανία για τα αποθέματα αερίου

Πολίτης

 «Άνεργοι και εγκλωβισμένοι λόγω κυρώσεων στη Ρωσία»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η μαζική έξοδος των επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων. Όπως σημειώνεται, το εύρος των κυρώσεων καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της δραστηριοποίησης επιχειρήσεων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύνδεσμος ρωσικών επιχειρήσεων στη Λεμεσό ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε είναι σε διαδικασία εξόδου, είτε έχουν ήδη αναχωρήσει από τη χώρα. Οι ξένοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη δική τους έξοδο, αλλά οι κύπριοι είναι εγκλωβισμένοι με υψηλές υποχρεώσεις που είχαν δημιουργηθεί στη βάση ενός τρόπου ζωής που συντηρούνταν από τις υψηλές απολαβές τους.

«Ξανά ‘όχι’ από ΣΕΛΚ για αύξηση εταιρικού φόρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η 61η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Πιερής Μάρκου, τάχθηκε ακόμα μια φορά εναντίον της αύξησης του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%. Ειδικότερα, ο κ. Μάρκου ανέφερε πως για τον ΣΕΛΚ δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η επιλεκτική μεταβολή οποιουδήποτε συντελεστή ή η ρύθμιση μεμονωμένων σημείων. Συνέχισε υποδεικνύοντας πως φορολογικός μετασχηματισμός σημαίνει μια οριζόντια και ολοκληρωμένη άσκηση, η οποία να προέλθει από μελέτη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν αναστολή εκποιήσεων – Πρόταση νόμου
  • «Άλλο ο ΔΗΣΥ άλλο το ΑΚΕΛ»
  • Βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων – 4ο Παγκύπριο συνέδριο της ομοσπονδίας ελεύθερων εργατικών σωματείων ημικρατικών οργανισμών

Χαραυγή

 «Φόρο στα υπερκέρδη, λόγω ακρίβειας, προτείνει το ΑΚΕΛ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι φόρος που προτείνει το ΑΚΕΛ στα υπερκέρδη τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας, με σκοπό να στηριχθούν οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Κουκουμά, κατέθεσε χθες προτάσεις και κάλεσε την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ να τοποθετηθούν. Μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ προτείνει την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα πετρελαιοειδή και την ενίσχυση της νομοθεσίας στη βάση της πρότασης την οποία έχει καταθέσει ο γγ του κόμματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την επαναφορά της ΑΤΑ και την περιφρούρηση των εργασιακών κεκτημένων έθεσε ως προτεραιότητα το 14 συνέδριο της ΟΗΟ – ΣΕΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας ανέπεμψε τρεις νόμους για επανεξέταση
  • Αύξηση 20 ευρώ στο γέμισμα του αυτοκινήτου μέσα σε τρεις μήνες

Αλήθεια

 «Έσπασε το φράγμα του… τρόμου, πήγε στα 2,030 σεντ το πετρέλαιο»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι το πετρέλαιο χθες έσπασε το φράγμα του τρόμου κι ανέβηκε πάνω από τα €2 και έφθασε στις 7:30 χθες το βράδυ τα 2,030 σεντ ανά λίτρο, ενώ αυξήσεις στις τιμές παρουσιάστηκαν και στις βενζίνες κατά ένα με δύο σεντ το λίτρο παγκύπρια. Συγκεκριμένα, η ακριβότερη τιμή για το πετρέλαιο χθες παγκύπρια ήταν 2,030 σεντ, η μέση τιμή του ήταν 1,960 σεντ και η φθηνότερη 1,808 σεντ ανά λίτρο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με βάση στοιχεία της Eurostat, τα τρόφιμα στην Κύπρο είναι ακριβότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μόνη βεβαιότητα, η αβεβαιότητα… διαβεβαιώνει ο Πετρίδης
  • Προτάσεις ΣΕΛΚ σε 6 πυλώνες για ανάπτυξη οικονομίας
  • Ακύρωση δύο εκποιήσεων με διαδικασίες που αποτρέπουν εκποίηση α’ κατοικίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ… ΤΡΟΜΟΥ, ΠΗΓΕ ΣΤΑ 2,030 ΣΕΝΤ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – Αυξήσεις χθες και στην τιμή των δύο ειδών βενζίνης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – Νέο οικονομικό τοπίο δημιουργεί η φυγή ρωσικών επιχειρήσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ – Υπό κατηγορία ο ΟΚΥπΥ από Ελεγκτική – Πρόσθετα έσοδα μέχρι και τριάμισι φορές το μισθό τους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΕΞΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΤΑΤΑΡ ΚΑΙ ΟΚΤΑΙ – Ξεκινούν νέα έργα υποδομών στις παραλίες, τους δημόσιους χώρους, στα εθνικά πάρκα