You are here

Προχωρούν ολοταχώς σε φορολογικό μετασχηματισμό

24/06/2022 10:00

Το ΥΠΟΙΚ προτίθεται αμέσως μετά τη θερινή περίοδο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο την εκπόνηση ενός νέου σύγχρονου και προοδευτικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο να συνάδει με τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, είναι απόρροια των συνεχών εκκλήσεων και υπομνημάτων των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και των βασικών φορέων της οικονομίας, που θεωρούν ότι επήλθε το πλήρωμα του χρόνου για μεταρρύθμιση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος το οποίο δεν έχει εκσυγχρονιστεί από το 2002.

Αγκάθι στις επικείμενες διαβουλεύσεις του ΥΠΟΙΚ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τον ΣΕΛΚ και άλλους φορείς της οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι η υιοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 15% στη βάση της απόφασης των G7.

Η αναφορά χθες του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στη γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ, τον οποίο ανέγνωσε ο Γ. Παντελή, ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, σε ότι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση του εταιρικού φόρου προκάλεσε από την ίδια ώρα τροφή προς συζητήσεις και προβληματισμό.

Ο ΥΠΟΙΚ άφησε να νοηθεί σαφώς ότι το υπουργείο προετοιμάζεται «για ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο» όπως είπε, εκθειάζοντας τις εισηγήσεις που καταθέτει ο ΣΕΛΚ σε σχέση με τα φορολογικά δρώμενα.

«Στόχος», είπε ο Κ. Πετρίδης, «είναι το φορολογικό πλαίσιο απλοποιημένο, ανταγωνιστικό, ελκυστικό και ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, σύμφωνα όμως με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch είναι ότι παρά τα προσκόμματα που προκαλούν οι επιπτώσεις από τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΥΠΟΙΚ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των κοινωνικών εταίρων ότι πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση ως απότοκο της συνέργειας που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πετρίδης θα συγκαλέσει εκ νέου τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή για να καθοριστούν οι βασικοί πυλώνες της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ήδη, ο ΥΠΟΙΚ έχει στα χέρια του σχετικά υπομνήματα όλων των κοινωνικών εταίρων και εμπλεκόμενων φορέων.

Διάχυτη είναι η ανησυχία όλων ότι οι διεθνείς εξελίξεις καθώς και άλλες μεταβολές που επέρχονται και αφορούν το αντικείμενο της φορολόγησης σε τομείς όπως οι πολυεθνικές εταιρείες, η πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, η τεχνολογία και η ψηφιακή φορολόγηση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Κρίσιμο σημείο αναφοράς, λένε οι εμπλεκόμενοι, είναι οι αποφάσεις οργανισμών όπως οι G7, o ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία που προκρίνουν τις μεταβολές αυτές και ειδικότερα την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%.

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ θα είναι δύσκολο να παρεκκλίνει από τη γραμμή αυτή και είναι για αυτό που το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ στα υπομνήματα του στον ΥΠΟΙΚ τονίζουν με έμφαση την ανάγκη πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα.

Αντισταθμιστικά μέτρα v αύξησης εταιρικού φόρου

«Σε ένα τόσο ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον δεν ενδείκνυται η αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο 15%», δηλώνει στη StockWatch ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ και προσθέτει:

«Αν παρά ταύτα η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένη την αύξηση αυτή θα πρέπει να παραχωρηθούν στις επιχειρήσεις αντισταθμιστικές φορολογικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγές έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μηδενική καθαρή επιβάρυνση στο επιχειρείν».

Ο Μάριος Τσιακκής, ΓΓ του ΚΕΒΕ, αφού υπέδειξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί μονόδρομο, επεσήμανε ότι τυχόν αύξηση του εταιρικού φόρου θα πρέπει να συνοδευτεί από την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων.

«Το νέο φορολογικό μοντέλο που θα αποφασιστεί θα πρέπει να είναι απλό και εύκολο στην εφαρμογή του. Οι φορολογικοί συντελεστές επιβάλλεται να είναι χαμηλοί, διότι όσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, προκαλούνται στρεβλώσεις μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαπαλλαγής», παρατήρησε ο κ. Τσιακκής.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι το νέο φορολογικό μοντέλο, που θα προκύψει, επιβάλλεται να δίδει προοπτική ανάπτυξης σε ένα σταθερό και αξιόπιστο σε βάθος χρόνου περιβάλλον προς όφελος όλων των επιχειρήσεων και επενδυτών, ντόπιων και ξένων που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, αποπνέοντας την απαραίτητη προβλεψιμότητα και σιγουριά

ΣΕΛΚ: Να σχεδιαστεί ο νέος φορολογικός μετασχηματισμός

Ενδεικτική είναι και η επισήμανση του Πιερή Μάρκου, προέδρου του ΣΕΛΚ, ο οποίος στη χθεσινή του ομιλία στη ΓΣ του συνδέσμου, τόνισε ότι από χρόνια τώρα, τόσο ο ΣΕΛΚ όσο και τα μέλη του, ζητούν σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο της χώρας.

«Το υφιστάμενο σύστημα» σημείωσε, «έδωσε ότι είχε να δώσει και βλέποντας τις ραγδαίες αλλαγές στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετεξέλιξη του, όπως τον αποκαλούμε, φορολογικό μετασχηματισμό».

Ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι οι προτάσεις των εγκεκριμένων λογιστών αναδεικνύουν μεταξύ άλλων την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο που να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, τόσο τις άμεσες, όσο και τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, στη βάση, όπως είπε, του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι το 2035.

Του Λεύκου Χρίστου