You are here

Προκλήσεις για τουρισμό από ακυρώσεις πτήσεων

25/06/2022 06:26

Σε  τουριστική σεζόν ισχυρών προκλήσεων εξελίσσεται η φετινή για την Κύπρο, παρά τις μεγάλες προσδοκίες για ενίσχυση της επιβατικής κίνησης.

Μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού και το κύμα ακρίβειας που προκάλεσε, ανησυχία άρχισαν να δημιουργούν οι ακυρώσεις πτήσεων και οι πολύωρες καθυστερήσεις που καταγράφονται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Lufthansa ακύρωσε 2.200 πτήσεις μετά από ένα κύμα λοιμώξεων από τον Covid-19 που επιδείνωσε τις ελλείψεις προσωπικού, προσθέτοντας στο ταξιδιωτικό χάος στην Ευρώπη καθώς ξεκινά η κρίσιμη περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών.

Η αεροπορική εταιρεία διέκοψε τόσο τα γερμανικά εσωτερικά όσο και τα ευρωπαϊκά δρομολόγια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η εταιρεία είχε ήδη πρόσφατα περικόψει το 5% των καλοκαιρινών πτήσεων τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή 900 συνδέσεις, επικαλούμενη «συμφόρηση και έλλειψη προσωπικού από την οποία υποφέρει ολόκληρος ο κλάδος των ευρωπαϊκών αερομεταφορών»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με ένα νέο ξέσπασμα μολύνσεων από τον Covid-19. Αν και λιγότερο θανατηφόρος από τα προηγούμενα κύματα, προκαλεί αυξανόμενες απουσίες από τους χώρους εργασίας, επιδεινώνοντας τις έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις αεροπορικές εταιρείες.

Το πρόβλημα με το ταξιδιωτικό χάος επικεντρώνονται στα βρετανικά αεροδρόμια με ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις. Χθες η μεγαλύτερη ταλαιπωρία καταγράφηκε στα αεροδρόμια του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με αναρτήσεις επιβατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ουρά στο Μπέρμιγχαμ ήταν τρεις φορές το μήκος του κτιρίου που στεγάζει τον τερματικό σταθμό.

Τα προβλήματα στα βρετανικά αεροδρόμια παρατηρήθηκαν αρχικά στο τέλος Μαΐου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Top Kinisis Ντίνος Κάκκουρας αναφέρει στη StockWatch ότι «οποιαδήποτε ακύρωση πτήσεων αεροπορικών εταιρειών από το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί σίγουρα επηρεάζει την Κύπρο, είναι ένα νησί με άμεση εξάρτηση από την αεροπορική συνδεσιμότητα άρα εξαρτιόμαστε από τη συχότητα των πτήσεων προς την Κύπρο».

Οποιαδήποτε μείωση πτήσεων, δρομολόγιων αεροπορικών εταιρειών επηρεάζει άμεσα την προσβασιμότητα και κατά συνέπεια τον εξερχόμενο και εισερχόμενο τουρισμό, προσθέτει.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Σύμφωνα με την Hermes Airports , αμελητέος ήταν ο αριθμός των ακυρώσεων για τον Μάιο ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για τον Ιούνιο.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ακυρώθηκαν 24 αφικνούμενες πτήσεις και ο αντίστοιχος αριθμός αναχωρήσεων τον Μάιο, ενώ στην Πάφο σημειώθηκαν ακυρώσεις 20 αφίξεων και 21 αναχωρήσεων.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπήρξαν συνολικά 223 καθυστερήσεις αφικνούμενων πτήσεων το Μάιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιστοιχούσαν στο 12% των συνολικών πτήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes που παρουσιάζονται και στο StatWatch, η επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια ανήλθε στα 2,5 εκατ. το πεντάμηνο του 2022.

Ακυρώσεις και...απεργιακές κινητοποιήσεις

Πέρα από τις ακυρώσεις πτήσεων που έχουν ήδη προαναγγελθεί από αεροδρόμια και αεροπορικές έχουν επίσης προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών να ζητά αυξήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Μέλη πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair προχώρησαν χθες σε απεργία στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία σε μια διαμάχη για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες

Για τον άλλο μήνα έχουν προκηρυχθεί επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στην easyJet στην Ισπανία.

Της Γεωργίας Χαννή