You are here

BOCH: Ζημιές €54 εκ. το εξάμηνο μετά την πώληση δανείων

28/08/2018 09:58

Στα €54 εκ. ανήλθαν οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία πώλησης δανείων ύψους €2,8 δισ.

Το αντίτιμο της συμφωνίας ανέρχεται περίπου στα €1,4 δισ., 24 σεντ έναντι του συμβατικού υπολοίπου €5,7 δισ. και 48 σεντ έναντι της λογιστικής αξίας €1,5 δισ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η συμφωνία θα μειώσει κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες το δείκτη ΜΕΔ, και θα έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια ανεβάζοντας το δείκτη CET 1 και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 60 μονάδες βάσης περίπου.

Συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της συναλλαγής, προκύπτει ζημιά €135 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο που μειώνεται σε περίπου €105 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς όπως σημειώνεται η αξία του χρήματος μεταβάλλεται με το χρόνο.

Προστίθεται ότι υπάρχει πρόθεση συμμετοχής της τράπεζας με ποσό €450 εκ. στο ομολογιακό δάνειο σε σχέση με τη συναλλαγή, υπό την προϋπόθεση λήψης εποπτικής έγκρισης.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται αναφορά και στην δεσμευτική συμφωνία πώλησης της BOC UK με αντίτιμο €117 εκ. και κέρδος περίπου 3 εκ. κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής υπό την προϋπόθεση λήψης των εποπτικών εγκρίσεων.

Η πώληση της BOC UK αναμένεται να έχει θετική επίδραση 75 μονάδων βάσης στο δείκτη CET 1 και 70 μονάδων βάσης στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2018.

Η συναλλαγή όπως αναφέρεται, εμπίπτει στη στρατηγική του Συγκροτήματος για δημιουργία αξίας για τους μετόχους και επικέντρωση στη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Προς έκδοση κεφαλαίου €200 εκ.

Όπως αναφέρεται, η τράπεζα βρίσκεται παράλληλα, σε διαδικασία οριστικοποίησης των όρων και της αναζήτησης αμετάκλητων δεσμεύσεων από επενδυτές σχετικά με μια συναλλαγή έκδοσης πρόσθετων κεφαλαίων κατηγορίας 1 με ιδιωτική τοποθέτηση, ύψους περίπου €200 εκ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως σημειώνεται, εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς.

Γίνεται αναφορά σε σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας με 13 συνεχή τρίμηνα μείωσης των ΜΕΔ που σε τριμηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 435 εκ. στα €7,9 δισ.

Η συμφωνία πώλησης δανείων θα μειώσει τα ΜΕΔ κατά €2,7 δισ. στα €5,2 δισ.

Το ποσοστό ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκε στο 43% και 38% αναπροσαρμοσμένο (pro-forma) για το Helix (-10 ε.μ. περίπου) και την πώληση Η.Β. (+5 ε.μ.) 

Τα ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά 65% (τα καθαρά ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά 72%) αναπροσαρμοσμένη (pro-forma) για το Helix και την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κάλυψη με προβλέψεις ανέρχεται στο 52% και 49% αναπροσαρμοσμένη (pro-forma) για το Helix και την πώληση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 11.9% και 14.0% αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix και την πώληση Η.Β. με συνολική βελτίωση περίπου 140 μ.β. από τις εταιρικές συναλλαγές. 

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) χωρίς μεταβατικές διατάξεις (με μεταβατικές διατάξεις για το IFRS9 ανήλθε σε 11.5% και 13.6% αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix και την πώληση Η.Β. 

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 13.4% και 15.4% αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix και την πώληση Η.Β., χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επίδραση πιθανής έκδοσης Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1.

Η τράπεζα αναφέρεται σε ισχυρή θέση ρευστότητας, σημειώνοντας ότι οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 2.4% σε τριμηνιαία βάση στα €18.4 δισ. 

Προστίθεται ότι υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €1.4 δισ. την 1 Ιουλίου 2018, μετά τη χαλάρωση κατά 50% της Πρόσθετης Απαίτησης Ρευστότητας (LCR add-on). 

Ο Δείκτης Δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται στο 77% και 68% αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix και την πώληση Η.Β.

Σε ότι αφορά την απόδοση της τράπεζας σημειώνεται ότι το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα €201 εκ. για το β’ τρίμηνο 2018 και τα λειτουργικά κέρδη στα €89 εκ. για το β’ τρίμηνο 2018.

Τα οργανικά κέρδη της τράπεζας, μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €44 εκ. ενώ τα οργανικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 10 σεντ για το β’ τρίμηνο 2018.

Οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €54 εκ. για το α’ εξάμηνο 2018, μετά την επίδραση του Helix, όπως σημειώνεται.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Τζον Χούρικαν, σημείωσε ότι αντικατοπτρίζουν την συνεχιζόμενη πρόοδο ως προς τον κύριο στόχο για βελτίωση του Ισολογισμού.

«Τα σημαντικά βήματα τα οποία έχουμε κάνει από το τέλος του εξαμήνου έχουν επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Έχουμε μια σαφή στρατηγική για τη συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και την περαιτέρω αντιμετώπιση των υπόλοιπων ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους περίπου €5 δισ. Παραμένουμε όσο ποτέ άλλοτε επικεντρωμένοι στη συνεχή αναζήτηση λύσεων, τόσο οργανικών όσο και μη, ώστε να καταστήσουμε την Τράπεζα πιο ισχυρό οργανισμό, ασφαλέστερο και επικεντρωμένο στην Κύπρο» αναφέρει.