You are here

Α. Χαρίτου: Με κομματικές πλάτες τα ΣΠΙ

28/08/2018 12:22

Στην κομματοκρατία που επικρατούσε στα ΣΠΙ απέδωσε τα προβλήματα του Συνεργατισμού στη δική του κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο Ανδρέας Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου ο οποίος διετέλεσε μέλος της επιτροπείας τη χρονική περίοδο 20/3/2009 – 20/10/2013 είπε ότι ο ίδιος τηρούσε πάντα ανεξάρτητη στάση.

Σε ερώτηση του πρόεδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεωργίου Αρέστη απάντησε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν η κακή διακυβέρνηση και η ατιμωρησία στα ΣΠΙ.

«Κάποιοι διευθυντές και αξιωματούχοι των ΣΠΙ προσπαθούσαν να απομυζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τιμωρούνταν αυτά τα άτομα. Πιστεύω είχαν πλάτες, κομματικές ή κάποιους που ενεργούσαν μαζί» είπε.

Σε άλλη απάντηση αναφέρθηκε σε «πιέσεις από πιο πάνω» και σε άτομα που «προστατεύονταν από πολιτικά κόμματα. Αυτοί αποφάσισαν για τα δάνεια».

«Δεν έχω ούτε ενδείξεις, ούτε αποδείξεις» είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι επιτροπείες διορίζονταν με κομματικά κριτήρια.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη σχετικά με το πού υπήρχε αποθυμία να υποστούν συνέπειες αυτά τα ιδρύματα απάντησε «σε όλα τα επίπεδα και στον κεντρικό φορέα και στην υπηρεσία εποπτείας των ΣΠΙ».

Σε ερώτηση αν η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε γι αυτά τα προβλήματα απάντησε καταφατικά.

«Πιστεύω ότι γνώριζε για τα προβλήματα, κάποιες φορές ασκούνταν κάποιες πιέσεις αλλά, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μην τιμωρείται κανένας» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους για τα καθήκοντα του στην επιτροπή διαχείρισης κινδύνων ο κ. Χαρίτου ανέφερε ότι το σημαντικότερο ήταν η διαμόρφωση της πολιτικής για τη διαχείριση κινδύνων, πιστωτικών, λειτουργικών ή κινδύνων αγοράς.

Όπως είπε, ο ίδιος ζητούσε ενιαία πολιτική διότι υπήρχαν ΣΠΙ που έδιναν αλόγιστα δάνεια. «Θα έπρεπε», όπως είπε, να υπάρχει τρόπος διερεύνησης και αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα λεγόμενα του περί ατιμωρησίας και ευθύνης του Φορέα Εποπτείας, ο κ. Χαρίτου ανέφερε ότι ο ίδιος ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το Φορέα Εποπτείας ενώ πολλές φορές εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν προχωρούσαν οι υποθέσεις.

Πρόσθεσε ότι δίνονταν ανεξέλεγκτα δάνεια και μάλιστα σε εξόφθαλμες περιπτώσεις. Ως πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων ό ίδιος ζητούσε ενιαία πολιτική σε αυτό το θέμα, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι η ατιμωρησία ήταν η πρώτη αιτία των προβλημάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Αν κάποιοι γνώριζαν ότι δεν είχαν προστάτες και θα έφευγαν την επομένη από τα ΣΠΙ, τότε δεν θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση» είπε.

Πρόσθεσε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και στον εσωτερικό έλεγχο των ΣΠΙ, γεγονός που τον ανησυχούσε γι’ αυτό και το έθετε συνεχώς στην επιτροπή.

Ανέφερε ακόμα ότι «δίνονταν δάνεια ανεξέλεγκτα», κάνοντας λόγο για εξόφθαλμες περιπτώσεις. Αντί, είπε, να εξετάζεται η ικανότητα αποπληρωμής, αυτό που λάμβαναν υπόψη ήταν η υποθήκη. Ένα από τα θέματα που έθεσε, όπως ανέφερε, ήταν να υπάρξει ενιαία πιστωτική πολιτική στα ΣΠΙ διότι υπήρχαν Συνεργατικά που έδιναν αλόγιστα δάνεια και είχαν πολύ ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, πάνω από 60%.

Η ΣΚΤ, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, πληρούσε τα κριτήρια που είχαν θέσει οι επόπτες για κεφαλαιακή επάρκεια με 12%, όμως υπήρχαν προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης, εκφράζοντας αμφιβολία για το κατά πόσον όλα τα άτομα που αξιολογούσαν τα δάνεια στα τοπικά ΣΠΙ είχαν τις ικανότητες και τις γνώσεις να το πράξουν. «Υπήρχαν κάποιοι που δεν είχαν γνώσεις και εμπειρίες», όμως είπε, «δεν πτώχευσε γι’ αυτό ο Συνεργατισμός. Τα προβλήματα ήταν βαθύτερα». Κάποιοι, είπε, που διορίζονταν, χρωστούσαν σε κάποιους και έκαναν χατίρια. 

Γ. Ιωσήφ: Θύμα της οικονομικής κρίσης ο Συνεργατισμός

Θύμα της οικονομικής κρίσης ήταν ο Συνεργατισμός ανέφερε ο Γιώργος Ιωσήφ πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ από τις 16/11/2012 - 07/11/201 στη δική του κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τα αίτια και τα αιτιατά της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη για το τί πήγε στραβά και οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός στην κρατικοποίηση και μετά στην πώληση, ο κ. Ιωσήφ διάβασε ένα 14σέλιδο έγγραφο κάνοντας ιστορική αναδρομή στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα ξεκινώντας πριν από το 1980.

Ο κ. Αρέστη απηύθυνε ερώτηση σχετικά με την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους σε ανώτερα στελέχη των ΣΠΙ αναφερόμενος στην περίπτωση ενός ΣΠΙ στην περιοχή Κοκκινοχωριών στο οποίο ο γραμματέας πήρε δάνεια €4 εκ. μαζί με άλλο μέλος της οικογένειας του έχοντας παράλληλα τρεχούμενο λογαριασμό €265  χιλ.

Ο κ. Αρέστη ρώτησε εάν αυτό δεν είναι κακοδιαχείριση με τον κ. Ιωσήφ να απαντά ότι δεν γινόταν εσωτερικός έλεγχος.

Ο κ. Ιωσήφ επέμεινε ότι ο Συνεργατισμός ήταν ένας εύρωστος οργανισμός ακόμη και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ερωτηθείς πως οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση  ο Συνεργατισμός απάντησε ότι «δεν λήφθηκαν μέτρα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να έρθουν νέοι επενδυτές στην τράπεζα».

Ο κ. Ιωσήφ παραδέχθηκε απαντώντας σε άλλη ερώτηση πως υπήρχαν αδυναμίες στα ΣΠΙ, ωστόσο δεν ήταν αρμοδιότητα της ΣΚΤ να λάβει μέτρα. Η ΣΚΤ έστελνε κάποια μηνύματα προς την εποπτική αρχή για να ελέγξει την ρευστότητα μερικών ΣΠΙ. Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα παραδείγματα αδυναμιών των, είπε πως υπήρχαν κάποιες ΣΠΕ που δεν είχαν εσωτερικό ελεγκτή, κάποιες άλλες ακολουθούσαν κακές διαδικασίες έγκρισης των δανείων ή είχαν χαλαρούς εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επίσης, ο κ. Ιωσήφ έκανε λόγο για μια προσπάθεια μείωσης της συνεισφοράς του Συνεργατισμού και να βγει προς τα έξω μια εικόνα πως γινόταν το μεγάλο φαγοπότι. «Υπάρχει μια συνεχής ανακύκλωση ατασθαλιών που έγιναν σε ένα μικρό ΣΠΙ όπως της Αγίας Φύλας ή της Αγίας Νάπας που είχαν εντοπιστεί με τον παλιό μηχανισμό ελέγχου του Συνεργατισμού και είχαν ληφθεί μέτρα, Όμως το θέμα αυτό συνεχίζει να παρουσιάζεται σήμερα ως μεγάλο φαγοπότι στον Συνεργατισμό. Δηλαδή, διατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια μείωσης της μεγάλης προσφοράς του Συνεργατισμού στον τόπο μας, κάτι που και η Τρόικα αναγνώρισε», είπε και σημείωσε πως για αυτό και εισηγήθηκε την ανακεφαλαιοποίηση του.
 
Διερωτήθηκε αν το ύψος αυτών των σκανδάλων που ανέρχεται στα 60-65 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να συγκριθεί με τα €5,3 δις που απαιτούνται για προβλέψεις των δανείων, Τα €5,3δις, όπως είπε, τα δημιούργησαν οι ανάγκες του μηδενισμού των ασφαλειών, τονίζοντας πως υπήρχε η καλύτερη ασφάλεια για την αποπληρωμή των δανείων που ήταν η κατοικία.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου