You are here

G7: Aπαγόρευση εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία

27/06/2022 06:32

Μέλη της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών ανακοίνωσαν την Κυριακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού καθώς η σύνοδος κορυφής της G7 στις Βαυαρικές Άλπεις ξεκινά υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, που κυμαίνονται από ελλείψεις ενέργειας έως επισιτιστική κρίση.

Η κίνηση της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και του Καναδά είναι μέρος των προσπαθειών να ενισχύσουν τις κυρώσεις στη Μόσχα και να κόψουν τα μέσα χρηματοδότησης της εισβολής στην Ουκρανία για περισσότερους από τέσσερις μήνες σε μια σύγκρουση που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωση ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

"Πρέπει να εξαλείψουμε τη χρηματοδότηση του καθεστώτος Πούτιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας κάνουν ακριβώς αυτό".

Ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι η G7 θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού την Τρίτη.

«Πρόκειται για μια βασική εξαγωγή, μια βασική πηγή εσόδων για τη Ρωσία όσον αφορά την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού ήταν αξίας 12,6 δισεκατομμυρίων λιρών (15,45 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και οι πλούσιοι Ρώσοι αγόραζαν χρυσό για να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε η βρετανική Κυβέρνηση.

Εκτός από την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού, οι ηγέτες της G7 είχαν επίσης «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε ένα ακόμα πιο σκοτεινό σκηνικό από πέρυσι, όταν Βρετανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες και ηγέτες των ΗΠΑ συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν για μια «πρωτοφανή παγκόσμια κρίση πείνας».

Η κλιματική αλλαγή, μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η άνοδος του αυταρχισμού πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο για να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο, αν και θα θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιδεινώσουν την κρίση κόστους ζωής που επηρεάζει τους δικούς τους ανθρώπους.

«Το κύριο μήνυμα από την G7 θα είναι η ενότητα και ο συντονισμός δράσης», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται επίσης να συζητήσουν επιλογές για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και την αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η σύνοδος κορυφής παρέχει επίσης την ευκαιρία στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επιδείξει πιο δυναμική ηγεσία στην κρίση της Ουκρανίας.

Ο Σολτς υποσχέθηκε επανάσταση στη γερμανική εξωτερική και αμυντική πολιτική μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, υποσχόμενος να ενισχύσει τον στρατό και να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Αλλά οι επικριτές του τον κατηγόρησαν έκτοτε ότι στέλνει ανάμεικτα μηνύματα.

Φέτος ο Σολτς προσκάλεσε τη Σενεγάλη, την Αργεντινή, την Ινδονησία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική ως χώρες εταίρους στη σύνοδο κορυφής.

«Η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει όχι μόνο το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ, αλλά και ότι οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν, όπως ακριβώς κάνουν στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Πολλές χώρες του παγκόσμιου νότου ανησυχούν για τις παράπλευρες ζημιές από τις δυτικές κυρώσεις.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι χώρες της G7 θα εντυπώσουν στις χώρες εταίρους ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων που τις έπληξαν ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας και ότι δεν υπήρχαν κυρώσεις που να στοχεύουν τα τρόφιμα. Θα ήταν επίσης λάθος να σκεφτεί κανείς τον πόλεμο της Ουκρανίας ως τοπική υπόθεση.

"Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Αμφισβητεί την τάξη, την τάξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε ο αξιωματούχος.

ΚΥΠΕ