You are here

Κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η Κύπρος

28/06/2022 07:09

«Είναι πεποίθησή μας ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας, αριστείας και διά βίου μάθησης σε τομείς αιχμής». Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), παραθέτοντας τις ενέργειες της πολιτείας για τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, και ιδιαίτερα του ΠΚ.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για στοχευμένη πολιτική της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «ολοκληρώθηκαν έργα που αύξησαν τη δυναμική του Ιδρύματος, όπως, η κατασκευή της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», η ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας, που στεγάζει επί του παρόντος την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, η ανακαίνιση και ολόπλευρη αναβάθμιση, του ιστορικής σημασίας χώρου της Πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι προωθούνται και περαιτέρω έργα υποδομών, όπως η ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής, που είναι σε εξέλιξη, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου, η Ιατρική Σχολή και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής» και το Κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη».

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΠΚ που προώθησε η κυβέρνηση έχει σαν αποτέλεσμα «η πανεπιστημιούπολη να ομοιάζει την εποχή αυτή με εργοτάξιο». Άλλωστε, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα καλύπτεται από δωρεές πολιτών, αλλά και από δάνειο ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αντλήσει το κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του  Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Υψίστης σημασίας για την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, που θα επιτρέψει την προώθηση συμπληρωματικών έργων υποδομής, όπως η δημιουργία πράσινου πάρκου στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι υπό μελέτη η σύναψη πρόσθετων δανειακών πιστώσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση 700 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμα στην έγκριση της χρηματοδότησης του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ και του Κέντρου Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας, με συνολικό ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, με πόσο ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υιοθετούμε, είναι ότι η Κύπρος αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενώ τα Ιδρύματα μας, διακρίνονται στα συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών», ανέφερε ο Πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΠΚ κινείται μεταξύ των 400 και 500 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ από τα νεοϊδρυθέντα είναι στην 90η βαθμίδα.

Συνέχισε, δε, αναφέροντας ότι σήμερα, από το σύνολο των 54.235 φοιτητών/τριών που σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, 23.812 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 44%), 21.611 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (40%), ενώ 8.812 είναι πολίτες τρίτων χωρών (16%). Τα στοιχεία αυτά συνέκρινε με το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, σε σύνολο 32.000 φοιτητών, φοιτούσαν στα Ανώτερα Ιδρύματα της χώρας μόλις 8.000 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Τόνισε, δε, «ότι ανάλογης στήριξης με το Πανεπιστήμιο Κύπρου τυγχάνει εξίσου σύνολο των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας και όχι μόνο».