You are here

Συμπληρώνεται το παζλ των κεφαλαίων τραπεζών

30/08/2018 07:10

Συμπληρώνεται το παζλ των κεφαλαιακών αναγκών των δύο εγχώριων συστημικών τραπεζών Ελληνικής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου μετά τις τελευταίες τους κινήσεις, η μεν πρώτη μετά την εξαγορά της ΣΚΤ και η δεύτερη μετά την προ πολλού ανακοινωθείσα πώληση ΜΕΔ και εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνολικού ύψους €2,8.δισ.

Οι ενέργειες των δύο τραπεζών, αποτελούν σταθμό για τα τραπεζικά δρώμενα καθώς, η απορρόφηση από την Ελληνική Τράπεζα του καλού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής Τράπεζας θεωρείται ως η μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ στην Κύπρο και η πώληση πακέτου κόκκινων δανείων της BOCH επίσης η μεγαλύτερη πράξη στο είδος της.

Την ίδια ώρα όμως οι κινήσεις των δυο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενες, σύμφωνα με πηγές των εποπτικών αρχών.

Εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα stress tests για τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης και τα σενάρια που αναπτύσσονταν για την ΗΒ και την BOCH δεν ήταν τα καλύτερα.

Η Ελληνική Τράπεζα λόγω του ότι είχε μπει στη διαδικασία εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ έχει εξαιρεθεί από τα stress tests, όχι όμως η Τράπεζα Κύπρου.

Η ΗΒ θα αυξήσει τα κεφάλαια της κατά €150 εκ., ποσό το οποίο θα προέλθει από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που αποτελούσε προϋπόθεση των εποπτικών αρχών για την πράξη εξαγοράς του Συνεργατισμού.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε ότι προχώρησε ήδη σε διαδικασίες για πιθανή έκδοση πρωτοβάθμιου κεφαλαίου ύψους €220 εκ., σε περίπτωση που χρειαστεί.  Η Τράπεζα πώλησε ήδη σημαντικά στοιχεία του ενεργητικού της και διατηρεί βασικά κεφάλαια 11.5%.

Η πρώτη αντίδραση των εποπτών και πιστωτών της Κύπρου στις τραπεζικές εξελίξεις αναμένεται να καταγραφεί κατά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας για αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου.

Στο μικροσκόπιο της εν λόγω αξιολόγησης θα μπει και η Τράπεζα Κύπρου, ειδικότερα μετά και τις πρόσφατες – προληπτικές ενέργειες που έχει κάνει για να αντιμετωπίσει ένα νέο ενδεχόμενο κεφαλαιακών αναγκών.

Παράλληλα, οι επόπτες στη Φρανκφούρτη θα αξιολογήσουν το δάνειο €450 εκ. που παραχωρεί η Τρ. Κύπρου στην Apollo για να αγοράσει τα δάνεια της Τρ. Κύπρου έναντι €1,5 δισ.

Πάντως, στην Αγία Παρασκευή η ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου αφήνει να διαρρεύσει με σιγουριά ότι τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα δεν επιβάλλουν αυξημένες προβλέψεις από τους επόπτες και δίνουν απαντήσεις στις πιέσεις για μείωση των ΜΕΔ.

Ακόμη και στο απόμακρο σενάριο, να προκύψει θέμα αύξησης κεφαλαίων λόγω του επικείμενου stress test, η όλη κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμη αφού έχουν γίνει ενέργειες για κάλυψη των αναγκών που δύναται να προκύψουν.

Άλλωστε στις ομιλίες και αναφορές τους στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της BOCH, που έγινε την περασμένη Τρίτη, τόσο ο πρόεδρος του συγκροτήματος Τζόσεφ Άκκερμαν, όσο και ο CEO της τράπεζας Τζόν Χούρικαν, διαβεβαίωσαν τους μετόχους ότι με τις κινήσεις που έγιναν δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Η στάση, βέβαια, των εποπτών δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάληξη του εποπτικού διαλόγου.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι είναι «άγνωστες οι προθέσεις και οι αποφάσεις της ΕΚΤ».

Στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική είναι διάχυτη η άποψη ότι το μεγάλο βάρος που είχαν στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των κόκκινων δανείων, οι συνεχείς συστάσεις και προειδοποιήσεις των εποπτικών αρχών εντός και εκτός Κύπρου για μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ και οι αυξημένες προβλέψεις που επέβαλλε η ΕΚΤ, προκαλούσαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Άλλωστε, όπως επεσήμαναν, το άδοξο τέλος του Συνεργατισμού ήταν απότοκο του μεγάλου ποσοστού κόκκινων δανείων που είχε στο χαρτοφυλάκιο του κυρίως με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το έργο της μείωσης των ΜΕΔ λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου που είχε ψηφιστεί για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που προκαλούσε η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ η Ελληνική Τράπεζα έκανε το μεγάλο εγχείρημα να εξαγοράσει ένα τραπεζικό ίδρυμα (ΣΚΤ) πολύ μεγαλύτερο από την ίδια, να εξασφαλίσει το καλό του χαρτοφυλάκιο και να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των δικών της ΜΕΔ.

Είχε διαρρεύσει ευρέως ότι η Ελληνική Τράπεζα θα ερχόταν αντιμέτωπη πριν το τέλος του έτους στην ανάγκη ενδεχομένως να προχωρούσε σε περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων της, πράγμα το οποίο φαίνεται να αποτρέπεται λόγω της εξαγοράς της ΣΚΤ.

Είναι αξιοσημείωτες οι χθεσινές αναφορές στη διερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό των ανώτατων τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών Ανδρέα Χαραλάμπους και Γιώργου Παντελή οι οποίοι χαρακτήρισαν ως την καλύτερη επιλογή, υπό τις περιστάσεις, την εξαγορά της ΣΚΤ από την Ελληνική.

Ο κ. Παντελή τόνισε μάλιστα ότι η εν λόγω εξαγορά σταθεροποίησε, κατά την άποψη του, το τραπεζικό σύστημα.

Του Λεύκου Χρίστου