You are here

ΕΕ: Όχι σε προστασία πρώτης κατοικίας πάνω από €250 χιλ.

29/06/2022 06:48

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέστησε σαφές στις κυπριακές αρχές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αίτημα για εφαρμογή του προγράμματος mortgage to rent, ενοίκιο αντί δόσης, για προστασία πρώτης κατοικίας, η αξία της οποίας θα είναι μέχρι €350 χιλ.

Οι θεσμοί στις Βρυξέλλες, έθεσαν ως όρο ότι η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου που θα καλύπτει ευάλωτους και μη βιώσιμους δανειολήπτες για να μην απωλέσουν την πρώτη τους κατοικία, δεν θα πρέπει η πρώτη τους κατοικία να είναι αξίας πέραν των €250 χιλ.

Επιπρόσθετα, η ΓΔΑ που αξιολόγησε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης το προσχέδιο αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος mortgage to rent, «έκοψε» και την εισήγηση να περιληφθεί στο σχέδιο και η προστασία της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από πηγές που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, εξήγησαν ότι στη βάση του βιοτικού επιπέδου που επικρατεί στην Κύπρο, των δεδομένων της αγοράς και της αξίας των ακινήτων, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αίτημα για προστασία πρώτης κατοικίας η αξία της οποίας θα είναι €350 χιλ. και να θεωρείται ότι ανήκει σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο Εστία, περιλήφθηκαν δικαιούχοι δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας μέχρι και €350 χιλ., θέμα για το οποίο είχε γίνει έντονη συζήτηση εντός της Βουλής και μεταξύ κυπριακών αρχών και Κομισιόν.

Σε ότι αφορά το αίτημα που παραπέμπει σε προστασία της επαγγελματικής στέγης, οι τεχνοκράτες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εξήγησαν στο ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς αντίκεται βασικών κανόνων της προστασίας του ανταγωνισμού.

Επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατό το κράτος να έρχεται να επιδοτεί τα δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν επί σειρά ετών στις δόσεις τους, να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά και να ανταγωνίζονται συνεπείς και αξιόχρεες επιχειρήσεις.

Δεδομένων των πιο πάνω, το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να αναθεωρήσει το αρχικό αίτημα προς την ΓΔΑ και να διαγράψει τις δύο αναφορές για τις οποίες αντιτίθενται οι θεσμοί.

Το αίτημα αναμένεται, όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα η StockWatch, να κατατεθεί στην ΕΕ στις αρχές Ιουλίου.

Μέσω του προγράμματος, προβλέπεται ότι θα καλυφθούν αρκετές χιλιάδες ευάλωτων δανειοληπτών και συνταξιούχων πέραν των 65 ετών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Εστία. 

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα mortgage to rent θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και θα έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα στη βάση των όσων η ΕΕ απαίτησε από το ΥΠΟΙΚ, εκτιμάται ότι το αίτημα θα εγκριθεί.

Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν και οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες των οποίων η αίτηση προς το Εστία έχει απορριφθεί, επειδή χαρακτηρίστηκαν ως μη βιώσιμοι λόγω χαμηλών εισοδημάτων. 

Θα περιληφθούν επίσης ευάλωτοι δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) των οποίων επίσης τα στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, λόγω χαμηλών σήμερα εισοδημάτων. 

Ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει σήμερα τα κόμματα για mortgage to rent

Ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναμένεται κατά τη σημερινή σύσκεψη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με κύριο αντικείμενο το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και νομοθεσιών που τίθενται ως προαπαιτούμενα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προβεί σε διεξοδική ενημέρωση για το πρόγραμμα mortgage to rent.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεκδικούν επιπλέον εξασφαλίσεις στο θέμα της προστασίας των εγγυητών από τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων (ΕΔΠ).

Στόχος του Κ. Πετρίδη είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε σχέση με την προστασία των εγγυητών, έτσι ώστε να κατατεθεί το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι είναι το μόνο προαπαιτούμενο που εκκρεμεί για να εκταμιευτεί η δόση των €85 εκατ.

Του Λεύκου Χρίστου