You are here

Σε άνοδο η κατανάλωση καυσίμων παρά την αύξηση τιμών

29/06/2022 07:01

Αύξηση παρουσιάζει η κατανάλωση καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρά το ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές της λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στοιχεία που προώθησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, προκύπτει ποσοστιαία αύξηση ολικής κατανάλωσης Ιαν.- Απρ. 2021 με Ιαν.-Απρ. 2022 της τάξης του 6,91% σε τόνους και του 5,93% σε λίτρα.

Πιο αναλυτικά η κατανάλωση από τους σταθμούς βενζίνης ανήλθε σε 285,071 τόνους τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με 266,639 τόνους τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Προστίθεται ότι πραγματική αυξομείωση στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ανήλθε στους 8,913 τόνους, στο καθαρό πετρέλαιο ανήλθε στους 1,596 τόνους, στο ακάθαρτο πετρέλαιο ανήλθε στους 8,584 τόνους και στο υγραέριο στους 4,399 τόνους.

Μείωση της τάξης των 548 τόνων παρατηρήθηκε στην αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων, στο πετρέλαιο κίνησης της τάξης των 4,370 τόνων και στο ακάθαρτο πετρέλαιο της τάξης των 142 τόνων.

Σε απάντηση εξάλλου αναφορικά με τα εργαλεία με τα οποία το υπουργείο Ενέργειας αξιολογεί πότε οι τιμές είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται στις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, αναφέρεται ότι γίνεται χρήση του πλαισίου αξιολόγησης τιμών πετρελαιοειδών που ετοιμάστηκε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο Grant Thornton (Cyprus) Ltd, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες και απαιτούμενες παραμέτρους για την παραγωγή ενός αξιόπιστου αποτελέσματος όσον αφορά τον προσδιορισμό της αναμενόμενης τιμής του καυσίμου.

Προστίθεται ότι η υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή παρακολουθεί τα τρία καύσιμα ευρείας κατανάλωσης δηλαδή την βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, υπογραμμίζει ότι για την παραγωγή της αναμενόμενης τιμής του καυσίμου, το πλαίσιο συνυπολογίζει αυτοματοποιημένα, μεταξύ άλλων, τη μέση σταθμισμένη τιμή αποθέματος, λιμενικά και εκτελωνιστικά έξοδα, κόστος πρόσθετων (π.χ. βιοκαυσίμου για πετρέλαιο κίνησης), φόρο κατανάλωσης, χρέωση ΚΟΔΑΠ, καθώς και τα κέρδη και έξοδα της κάθε εταιρείας (βάσει των ελεγμένων οικονομικών της καταστάσεων) από τα οποία προκύπτει το περιθώριο κέρδους ανά εταιρεία.

Αναφέρεται ότι οι πιο πάνω μεταβλητές συνυπολογίζονται αθροιστικά και εξάγεται η αναμενομένη τιμή του καυσίμου, η οποία αντιπαραβάλλεται με την πραγματική τιμή που η εταιρεία πουλά στα πρατήρια. Στη βάση των πιο πάνω προκύπτει μια διαφορά αρνητική ή θετική. Σε περίπτωση αρνητικής διαφοράς, το πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αποδεκτής απόκλισης, η οποία υπολογίζεται μέσα από το πλαίσιο για σκοπούς κάλυψης αστάθμητων παραγόντων, π.χ. αβεβαιότητα συστήματος, τρόπος στάθμισης αποθεμάτων κλπ. 

Προστίθεται ότι πέραν του πλαισίου, η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή παρακολουθεί τους διεθνείς δείκτες τιμών (Platts) των πετρελαιοειδών και το επίπεδο τιμών πετρελαιοειδών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποδεκτές αποκλίσεις λιανικού που προκύπτουν από τα ιστορικά στοιχεία που λαμβάνονται καθημερινά από το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών πετρελαιοειδών.

Στοιχεία εμπειρογνωμόνων

Το υπουργείο Εμπορίου στην απαντητική επιστολή του παραθέτει επίσης και τα βιογραφικά σημειώματα των εμπειρογνωμόνων της Κοινοπραξίας G.D. Positive (Νέο Πλαίσιο) και της Grant Thornton (Cyprus) Ltd (Υφιστάμενο Πλαίσιο).

Σημειώνεται ότι ένεκα νέων δεδομένων που προέκυψαν στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών εισαγωγής καυσίμων, το ΥΕΕΒ το 2021 κατόπιν διαδικασίας προσφορών προχώρησε στην ανάθεση υπηρεσίας στην κοινοπραξία G.D. Positive Ltd (Κοινοπραξία) για την ετοιμασία νέας μελέτης για τον τρόπο αξιολόγησης των τιμών των καυσίμων μαζί με μηχανογραφημένο πλαίσιο αξιολόγησης τιμών καυσίμων.

Διευκρινίζεται όμως ότι, η υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή εξακολουθεί χρησιμοποιεί το προηγούμενο πλαίσιο αξιολόγησης τιμών πετρελαιοειδών που ετοίμασε ο συμβουλευτικός οίκος Grant Thornton (Cyprus) Ltd.    

Στην Ολομέλεια η πρόταση για πλαφόν

Στο μεταξύ, την προώθηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στην Ολομέλεια για ψήφιση την επόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου, προγραμματίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία, όπου ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα θα μπορούν να τοποθετηθούν ενώπιον της ολομέλειας του σώματος επί της πρότασης νόμου και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το κόμμα του με τη σχετική πρόταση νόμου για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, επιθυμεί να δώσει ακόμα ένα εργαλείο στην Υπουργό Ενέργειας ώστε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Συζητούν φοροελαφρύνσεις

Εν τω μεταξύ πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η καθοριστική σύσκεψη των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για το θέμα της ακρίβειας και το 14ο και τελευταίο ορόσημο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν οι τρεις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ που προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό σύσκεψη με τα εμπλεκόμενα υπουργεία οικονομικών και ενέργειας καθώς και τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ για μείωση της τιμής του ρεύματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους