You are here

Μαθήτριες και Μαθητές βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους

29/06/2022 09:36
  • Οι μεγάλοι νικητές του πρωτοποριακού διαγωνισμού IN-U: INSPIRE UNIQUENESS που διοργανώθηκε από τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία, Δρ. Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλο

Τους νέους της Κύπρου που διακρίθηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους βράβευσε τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού διαγωνισμού IN-U: INSPIRE UNIQUENESS.

Ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού -που αποτελεί πρωτοβουλία του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας- πραγματοποιήθηκε στο Lemon Park στη Λευκωσία, παρουσία μαθητριών και μαθητών, εκπαιδευτικών καθώς και φορέων της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και καινοτόμου επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στη μαθητική κοινότητα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με κεντρική ιδέα να εμπνεύσει τη νεολαία της Κύπρου ώστε να ξεδιπλώσει τις δημιουργικές και επιχειρηματικές της δυνατότητες, αναπτύσσοντας καινοτόμες και τεχνολογικές λύσεις/προϊόντα. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων έρευνας και καινοτομίας στη νέα γενιά και ιδιαίτερα των μαθητών/τριών που ακολουθούν την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και η μελλοντική ενσωμάτωσή τους στη βιομηχανία και το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας ευρύτερα.

Το πρώτο βραβείο, που αποτελείται από χρηματικό έπαθλο ύψους €6.000 και ταξίδι σε χώρα με προηγμένο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, κατέκτησε η ομάδα της ΤΕΣΕΚ Πάφου με το έξυπνο σύστημα άρδευσης και εξοικονόμησης νερού. Τη δεύτερη θέση πήρε η ομάδα “Disinfectant Gate” (ΤΕΣΕΚ Μακαρίου Γ’ Λευκωσίας) για την κατασκευή καινοτόμας Απολυμαντικής Πύλης, κερδίζοντας το ποσό των €3.000. Στην τρίτη θέση τερμάτισε η ομάδα «Παθητικό Ενεργειακό Θερμοκήπιο (Περιφερειακή Γεωργική, Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου), για την κατασκευή κυκλικού θερμοκηπίου «επενδυμένου» με χρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού τα οποία αποθηκεύουν θερμότητα, λαμβάνοντας το βραβείο των €1.000. Τα χρηματικά ποσά θα καταβληθούν στα οικεία σχολεία για ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών τους.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος συνεχάρη τους συμμετέχοντες και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία πιστεύει και επενδύει σε αυτούς, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον που τους αξίζει. Όπως εξήγησε, σε μία εποχή που ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον νέων προκλήσεων, το ταλέντο και οι ικανότητες της μαθητιώσας νεολαίας της Κύπρου αποτελούν παράδειγμα της προοπτικής που υπάρχει για τον τόπο και βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

«Μέσα από μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες δράσεις, όπως ο εν λόγω διαγωνισμός, έχουμε ως στόχο να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες μας να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και να δουν την Έρευνα και την Καινοτομία ως επαγγελματική επιλογή. Να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός σύγχρονου και εξωστρεφούς οικοσυστήματος, που θα μετατρέπει ιδέες σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια προοπτική, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας και μίας ευημερούσας κοινωνίας», επισήμανε

«Προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, «η αλλαγή τρόπου σκέψης, η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα και η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Ένα σύστημα που θα ξυπνάει τη δημιουργικότητα και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίνοντας χώρο σε καινοτόμες ιδέες να ανθίσουν και ωθώντας τους νέους να διαφοροποιηθούν, να χαράξουν νέους δρόμους και να προκαλέσουν εξελίξεις».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας ευχαρίστησε επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης καθώς και τους μέντορες που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν θερμά τον διαγωνισμό IN-U: INSPIRE UNIQUENESS, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να καταστεί θεσμός για τα σχολεία της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έτυχε της αμέριστης στήριξης της Cyta, η οποία πρόσφερε δώρα σε όλα τα μέλη των βραβευθέντων ομάδων.