You are here

Δράσεις για επιστροφή νέων στις αγροτικές περιοχές

30/06/2022 18:00

Υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις για να επιστρέψουν οι νέοι στις αγροτικές περιοχές, ανέφερε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, προσθέτοντας πως η εθνική στρατηγική ενισχύεται με επιπρόσθετα κίνητρα από Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Ο κ. Χαμπιαούρης μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Rural Cyprus 2040 – Νέοι και Αγροτικές Περιοχές», που διοργανώθηκε από τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάρων, την Τρίτη 28 Ιουνίου, στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων.

Σε δελτίο Τύπου του Οργανισμού αναφέρεται ότι «αν και είναι γεγονός πως όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι σκέφτονται να στραφούν προς την ύπαιθρο, είτε αναπτύσσοντας τη δική τους επιχείρηση, είτε συνεχίζοντας και ενισχύοντας τις εργασίες των προγόνων τους, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, απαιτείται η ζωή στην ύπαιθρο να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες ενός νέου ή μίας νέας οικογένειας, όπως οικονομική ευμάρεια, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης που δεν θα υστερούν από τις αντίστοιχες στις αστικές περιοχές και πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες και ανέσεις».

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και η εθνική στρατηγική ενισχύεται με επιπρόσθετα κίνητρα από Υπουργεία και Υφυπουργεία, όπως τα κίνητρα του Υπουργείου Εσωτερικών για διακίνηση και στέγαση, το σχέδιο στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ενέργειας και τα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιχορήγηση κέντρων οινογαστρονομίας, χειροτεχνίας κι άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων».

Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε επίσης «στη θεσμοθέτηση του επισκέψιμου πολυλειτουργικού αγροκτήματος το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί επισκέπτες, που θα καταπιάνονται με διάφορες εργασίες του αγροκτήματος, ακόμα και μεταποιητικές. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι «υπάρχει μέλλον για τον πρωτογενή τομέα, αφού η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες καθώς παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση ώστε να δοθεί πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί να μείνει ένας νέος άνθρωπος σε ένα χωριό» είπε και εξήγησε πως «πρέπει να νιώθει άνετα ότι μπορεί να ζήσει, να επιβιώσει και να έχει οικονομική ευμάρεια και μέλλον, ότι μπορεί να αναπτύξει και να εμπορευθεί σε καλή τιμή το αγροτικό προϊόν που τον ενδιαφέρει».

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ακόμα πως «υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πήραν πρωτοβουλίες και έχουν κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά, αλλά χρειάζονται κίνητρα και οικονομική ενίσχυση στη βάση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου αλλιώς θα μείνουμε για ακόμα μία φορά στα λόγια».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου είπε πως «πρέπει να πείσουμε τους νέους που διαβιούν στην ύπαιθρο, να αγαπήσουν την περιοχή στην οποία ζουν και όχι να έχουν ως στόχο να μετακομίσουν στην πόλη. Η επικέντρωση πρέπει να είναι στον άνθρωπο, μόνο έτσι θα αναπτυχθούν και οι αγροτικές περιοχές» ανέφερε.

Εξάλλου η Adina Marina Șerban, συγγραφέας του βιβλίου ”Young people in rural areas: diverse, ignored and unfulfilled”, αφού εξήγησε πως «η πανδημία δημιούργησε νέα προβλήματα» σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο οι νέοι που θα πρέπει να προσαρμοστούν στο αγροτικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον που θα αναπτυχθεί, να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νέων ανθρώπων».

Από την πλευρά του ο Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου UClan, Δρ. Ευστάθιος Χριστοδουλίδης, «ανέπτυξε τον στόχο του ευρωπαϊκού έργου ‘Villages on Move Go’ το οποίο επικεντρώνεται στην προώθηση της σωματικής δραστηριότητας που προάγει την υγεία μέσω των μικρών αθλητικών συλλόγων της υπαίθρου. Πρόκειται για φορείς που κινδυνεύουν στις μέρες μας αφού εναπόκεινται στην εθελοντική εργασία των εμπλεκόμενων τοπικών παραγόντων» είπε και σημείωσε «την ανάγκη για ενίσχυση του φυσικού γραμματισμού».

Ακόμα η Θάλεια Παναγή, αθλητική ψυχολόγος είπε πως «δεν υπάρχουν τα κίνητρα για δημιουργία αθλητικών ομάδων και δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές και αυτό επηρεάζει και την ψυχολογία των κατοίκων. Η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για κονδύλια γι’ αυτές τις περιοχές ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να δοθούν κίνητρα σε προπονητές να κτίσουν ακαδημίες διαφόρων αθλημάτων» κατέληξε.