You are here

Τύπος: Μέγα ρίσκο βουλής για ΦΠΑ

01/07/2022 06:10

Το μεγάλο ρίσκο που παίρνει η βουλή όσον αφορά το νομοσχέδιο για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας και η έκδοση από τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους τιμολογίων και αποδείξεων ηλεκτρονικά, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μέγα ρίσκο βουλής για ΦΠΑ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα τρία ζητήματα που έθεσαν τα κόμματα και οι επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι για το τροποποιημένο νομοσχέδιο που αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας. Όπως αναφέρεται, είναι ορατό το ενδεχόμενο, μέσα και από επείγουσα επιστολή του γενικού διευθυντή του ΥΠΟΙΚ προς την επιτροπή οικονομικών, η ΕΕ να κρίνει πως δεν συνάδουν οι «χαλαρές» πρόνοιες που ζητά η πλειοψηφία της βουλής με τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής οδηγίας και να προχωρήσει σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δικαστήριο της ΕΕ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι φρένο στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες βάζει ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, κάνοντας στροφή σε μια πιο σφιχτή μερισματική πολιτική.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δικαίωμα ασθενείας και στους άνω των 63
  • Στο εξής βοηθός ελεγκτής και βοηθός εισαγγελέας
  • Δεν πέρασε από τη βουλή το Glamping
  • ΡΑΕΚ: Ολισθηρός ο δρόμος σας

Πολίτης

 «Έκδοση τιμολογίων ηλεκτρονικά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκδοση από τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους τιμολογίων και αποδείξεων ηλεκτρονικά. Το έργο Online Fiscalisation, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, προβλέπει την αυτόματη διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρήσεων με το τμήμα φορολογίας για την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων με στόχο την άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες στην αγορά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η διασύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα data center φορολογικών αρχών εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τρόπους άμβλυνσης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο θα αναζητήσουν στη σημερινή συνάντηση τους στο προεδρικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αρμόδιους φορείς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση στο εξωτερικό χρέος – Κεντρική Τράπεζα
  • Στο 4,8% η ανεργία στην Κύπρο, Μάιο του 2022

Χαραυγή

 «Πάνω οι κατοικίες, κάτω τα οικόπεδα και χωράφια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου σε αξίες 1.1.2021. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κτηματολογίου, με τη νέα Γενική Εκτίμηση εκτιμήθηκαν 1.093.495 γεωτεμάχια (χωράφια/ οικόπεδα) και 566.553 μονάδες (διαμερίσματα, μεζονέτες, καταστήματα), δηλαδή συνολικά 1.660.048 ακίνητα.  Κατά μέσο όρο οι αξίες της Γενικής Εκτίμησης 1.1.2021 δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις αντίστοιχες αξίες της 1.1.2018. Αναφέρεται επίσης ότι η συνολική αξία των ακινήτων που εκτιμήθηκαν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα €186 δισ., σε σύγκριση με περίπου €182 δισ. που ήταν η συνολική αξία των ακινήτων την 1.1.2018.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ακρίβεια οδήγησε σε αύξηση των εσόδων της κυβέρνησης κατά €613,3 εκατ., κυρίως λόγω φόρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μπλόκο στο μουσείο για τον Γρίβα με συμμαχία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους
  • Επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Αλήθεια

 «Σε ομηρία ένα δισεκατομμύριο»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης καταγγέλλει ότι κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν εδώ και κάποιους μήνες σε ομηρία την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και αποστερούν από την Κύπρο την άντληση €1 δισ. που της αναλογούν. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους πολιτικά ανεύθυνη και την παρομοιάζει με αυτή που επέδειξαν πέρσι με την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη στο γραφείο του, τους κοινωνικούς εταίρους, για να τους ανακοινώσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκτιμήθηκαν 1,6 εκατ. ακίνητα, αξίας €186 εκατ.
  • Με πλεόνασμα €171 εκατ. για το κράτος το α’ πεντάμηνο του ‘22

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ – Δεμένη πισθάγκωνα η οικονομία ελέω μικροπολιτικών παιγνιδιών – σκοπιμοτήτων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΑΘΗΚΑΝ 21 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦ – «Θυσία» για ένα φιλμάκι ο 27χρονος καταδρομέας Παναγιώτης Γιαννιός

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΓΑ ΡΙΣΚΟ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΦΠΑ – Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα απορρίψει τις ρυθμίσεις για 5% στα σπίτια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ – Στ. Στεφάνου: Εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου για να γυρίσουμε σελίδα, για να βαδίσουμε μπροστά