You are here

Σε νέο υψηλό οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

01/07/2022 09:57

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, την ώρα που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας παραλύουν, λόγω καθυστερημένης συντήρησης και διακοπών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Ο κίνδυνος να δούμε περαιτέρω μείωση των εξαγωγών ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κάνει την αγορά πολύ νευρική», δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, αναλυτής της Rystad Energy AS. «Φαίνεται ότι η αγορά αρχίζει να τιμολογεί ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο για το χειμώνα».

Η Uniper ξεκίνησε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για μια πιθανή διάσωση μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές. Η Citigroup  προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου στους καταναλωτές, διαφορετικά κινδυνεύει με «πολύ αρνητικές» συνέπειες για τις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου της ηπείρου.

Η Γερμανία εφαρμόζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να επαναφέρει τα εργοστάσια άνθρακα σε λειτουργία και να τροφοδοτήσουν τη χώρα το χειμώνα, ενώ σε όλη την Ευρώπη συνεχίζονται οι συζητήσεις για την προετοιμασία της περιόδου θέρμανσης.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έχει αυξηθεί κατά 12% αυτή την εβδομάδα και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 287 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

H τιμή αυτή πλησιάζει τη μεγάλη άνοδο που παρατηρήθηκε στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν οι τιμές για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και τα 335 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου.

Ακραία υψηλές τιμές καταγράφηκαν επίσης στη γαλλική αγορά, όπου οι traders ήταν επιφυλακτικοί για τη χαμηλή διαθεσιμότητα της πυρηνικής δυναμικότητας της Electricite de France ενόψει του χειμώνα, όταν η εταιρεία παράγει συνήθως αρκετή πλεονάζουσα ενέργεια για εξαγωγή.

Πηγή: Euro2day