You are here

Τελετή Βράβευσης των Πρωτευσάντων και Πρωτευσασών Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Frederick

01/07/2022 14:33
  • Απονομή τιμητών πλακετών στους/στις απόφοιτους/τες Διδακτορικών προγραμμάτων

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick τίμησε τους Πρωτεύσαντες Απόφοιτους και τις Πρωτεύσασες Απόφοιτες πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και τους Απόφοιτους και τις Απόφοιτες των Διδακτορικών Προγραμμάτων του.

Την τελετή βράβευσης χαιρέτησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick «που στηρίζετε διαρκώς μια μεγάλη προσπάθεια με όλα αυτά που κάνετε, για όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουμε» και συνεχάρη τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται να δημιουργήσουν τον κόσμο που ονειρεύτηκαν «μέσα από όλες τις αντιξοότητες, της εποχής μας, μέσα από τον κυκεώνα της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων» καλώντας τους να απαντήσουν «σε όλες αυτές τις προσκλήσεις με το εάν θα είμαστε η κοινωνία του εμείς και όχι του εγώ, η κοινωνία του ανθρωπισμού, του οράματος, της καινοτομίας και όχι της σκοπιμότητας και της στασιμότητας.»

Σε δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών, Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για τις διακρίσεις του, μίλησε για τη σημασία της αριστείας και τις διαστάσεις της. «Η αριστεία, ειδικά στις μέρες μας, είναι ο συνδυασμός της ατομικής αφοσίωσης και του προσωπικού ταλέντου με τη συλλογική λειτουργία», ανέφερε ο κος Δημητρίου, ενώ κάλεσε τους απόφοιτους και τις απόφοιτες να αναζητήσουν πρωτότυπες λύσεις για τις ελλείψεις στον τομέα που τους ενδιαφέρει και να θυμούνται ότι η ανακάλυψη συχνά δεν βρίσκεται στις πληροφορίες που είναι μπροστά στα μάτια τους, αλλά βρίσκεται κρυμμένη στις σχέσεις που δεν φαίνονται αλλά μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει και να τις φανταστεί.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, κατά τη δική του ομιλία τόνισε πως το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει και τιμά την ευγενή άμιλλα ως εξαίρετη επιστημονική, πνευματική και παιδευτική αξία. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας και περήφανης πορείας του Πανεπιστημίου, ο Καθ. Δημοσθένους δήλωσε: «Αυτή την ξεχωριστή επέτειο την αφιερώνουμε στον Ιδρυτή του Πανεπιστημίου μας, ένα πρωτοπόρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, τον αείμνηστο Μιχάλη Φρειδερίκου, που μας άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού.» Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικές πρόσφατες επενδύσεις του Πανεπιστημίου Frederick στις υποδομές, την τεχνολογία και την καινοτομία. «Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία τριών ειδικών Κέντρων με στόχο την αριστεία: Το Κέντρο Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Προσωπικού με στόχο τη βελτίωση στη διδασκαλία, την έρευνα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας με στόχο την αριστεία στον συγκεκριμένο τομέα, και το Κέντρο Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας με στόχο την έμπρακτη στήριξη στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και τη διασύνδεση των φοιτητών και αποφοίτων μας με τον παραγωγικό ιστό.» Ειδική αναφορά έκανε και στα εξαιρετικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Frederick σε διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων όπως στο παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, όπου κατατάχθηκε στη θέση 194, ανάμεσα σε συνολικά 2068 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, αλλά και στα Times Higher Education Impact Rankings 2022 όπου κατατάχθηκε στη θέση 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες (Ποιοτική Εκπαίδευση, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια, Λιγότερες Ανισότητες και Συνεργασία για τους Στόχους) που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μεταδόθηκε οπτικογραφημένο μήνυμα από τον Συντονιστή Διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά και απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Υπηρεσιών και  Μονάδων Υγείας, Δρ. Γεώργιο Δ. Αγιομαμίτη, ο οποίος αποφοίτησε με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ όλων των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων: «Νιώθω υπερήφανος αλλά και ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί, παρόλο που λείπω 28 χρόνια από τον τόπο μου, εξασκώντας την Ιατρική και συγκεκριμένα τη Χειρουργική Τέχνη στην Ελλάδα, απόψε η Κύπρος με τιμά με αυτό το βραβείο. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά, για να εκφράσουν όλα αυτά που νιώθω. Από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Frederick για την οργάνωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους εκπαιδευτές, καθηγητές του Μεταπτυχιακού για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και καθοδήγηση που μας πρόσφεραν. Ευχαριστώ τον πολύτιμο φίλο, συνάδελφο και συντονιστή αυτού του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δρ. Γεώργιο Χαραλάμπους για το μεγάλο όραμα που μου ενέπνευσε.» Στον φοιτητή απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα, μετάλλιο και πλήρης υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του από το Πανεπιστήμιο Frederick.

Βραβεύτηκαν επίσης δύο απόφοιτοι που ισοψήφησαν έχοντας την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση ανάμεσα σε όλους τους/τις προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου: o Παράσχος Ρόμπερτ Κάντ του Πτυχιακού Προγράμματος στην Πληροφορική και η Μαρυλίνα Αχιλλέως του Διπλώματος –Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Integrated Master, οι οποίοι παρέλαβαν τιμητικό δίπλωμα, μετάλλιο και από μία πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές.

Συνολικά βραβεύτηκαν 42 προπτυχιακοί/ές και μεταπτυχιακοί/ές απόφοιτοι και απόφοιτες του ακαδημαϊκού έτους 2021/22, οι οποίοι/ες έλαβαν τιμητικά διπλώματα, μετάλλια αλλά και χρηματικά ή άλλα βραβεία από εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς που καλύπτουν τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick.

Το Πανεπιστήμιο Frederick εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στις εταιρείες και τους οργανισμούς που πρόσφεραν χρηματικά ή άλλα βραβεία: Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Papadopoulos and Associates, Elysee Irrigation Ltd, Chevron Cyprus Ltd., Chr. Kadopistrias & Sons Ltd, CyRIC. NETinfo, Δήμος Λευκωσίας, PricewaterhouseCoopers, Powersoft, Action Global Communications, Mastermind Shipmanagement Ltd, Δικηγορικό Γραφείο Φοίβος και Χρήστος Κληρίδης και Συνεργάτες Δικηγόροι, Contact Communication, Studio & Lab, Media Studio Ltd, Costas Theodorou Ltd, Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, Remedica Ltd, RedMax, Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΣΕΟΚ), Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε, και Τράπεζα Κύπρου. Χρηματικά βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στη μνήμη του Ουράνιου Ιωαννίδη, πρώην Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, και πρώην Υπουργού Παιδείας. Οι πρωτεύσαντες και πρωτεύσασες των προπτυχιακών προγραμμάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου παρέλαβαν επίσης τιμητικό δίπλωμα από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες σε 10 απόφοιτους/ες διδακτορικών προγραμμάτων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διδακτορικών τους σπουδών και για τη συμβολή τους στην έρευνα.

Στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκαν για δεύτερη φορά τα Βραβεία εις μνήμη του Μιχάλη Φρειδερίκου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, η θέσπιση των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου έχει στόχο να αναγνωρίσει και να τιμήσει τις δράσεις που προωθούν τις αξίες του Ιδρυτή και του ίδιου του Πανεπιστημίου Frederick: την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.