You are here

Εισηγήσεις DBRS για εμπορικά ακίνητα

04/07/2022 18:55

Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων παραμένει ένας σημαντικός τομέας όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού του και τις επιπτώσεις που αυτός μπορεί να έχει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως μια ταχεία και σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα μπορούσε να πιέσει τους δανειολήπτες και κατά συνέπεια να επηρεάσει την ποιότητα των τραπεζών.

Σε ειδική έκθεσή του σε σχέση με ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές όταν αναλύουν τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο καναδικός οίκος αναφέρει πως τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του τομέα εμπορικών ακινήτων αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ μιας χώρας και περίπου το 12% των συνολικών δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σύμφωνα με τον DBRS, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στον τομέα, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξάνουν το κόστος κατασκευής, την στιγμή που οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας για τον τομέα εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες.

Ο καναδικός οίκος αναφέρει επίσης ότι η προηγούμενη εμπειρία κατέδειξε ότι ο τομέας των εμπορικών ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει «σημαντικές προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα λόγω της κυκλικότητας του» και σημειώνει πως αρκετές αποτυχίες τραπεζών σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, συνδέθηκαν με το ξέσπασμα της φούσκας ακινήτων σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.

Αναφέροντας ότι από το 2020, η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει ουσιαστικά τον τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οίκος αναφέρει πως για ορισμένα μέρη του τομέα, η πανδημία έχει επιδεινώσει ορισμένες υπάρχουσες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών από τους παραδοσιακούς λιανοπώλες τούβλων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αναφέρει επίσης πως η αυξημένη εργασία από το σπίτι δημιουργεί τη βάση για πιθανές διαρθρωτικές προσαρμογές στον τομέα των γραφείων.

Επιπλέον, ο DBRS αναφέρει πως αναμένονται και άλλες μεσοπρόθεσμες μέχρι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, λόγω του κλιματικού κινδύνου και της αλλαγής της νομοθεσίας, δεδομένου ότι ο τομέας των εμπορικών ακινήτων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και αποτελεί μεγάλο χρήστη ενέργειας.

Τέλος, ο DBRS αναφέρει πως η γνωστοποίηση των ανοιγμάτων των τραπεζών στον τομέα των εμπορικών ακινήτων παραμένει γενικά περιορισμένη στην Ευρώπη, ωστόσο "αναγνωρίζουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές έχουν βελτιώσει το επίπεδο ελέγχου, εναρμόνισης και διαφάνειας".

Κατά μέσο όρο, προσθέτει, οι τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη τείνουν να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματά τους στον τομέα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τράπεζες του Νότου.