You are here

ΙΕΑ: Φρένο στη ζήτηση φυσικού αερίου για χρόνια

05/07/2022 10:02

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι αυξανόμενες τιμές και η απειλή περαιτέρω περικοπών της ρωσικής προσφοράς αποθαρρύνουν την κατανάλωση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η χρήση φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5% φέτος, καθώς η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα στην Ασία και η απότομη πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη επισκιάζει τις πιο δυναμικές αγορές στη Βόρεια Αμερική, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης μέχρι το 2024 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 60% σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψή του.

«Οι σημερινές τιμές-ρεκόρ και οι διαταραχές του εφοδιασμού βλάπτουν τη φήμη του φυσικού αερίου ως αξιόπιστης και προσιτής πηγής ενέργειας», ανέφερε. Η καθοδική αναθεώρηση της μελλοντικής ανάπτυξης είναι «κυρίως το αποτέλεσμα της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας και της λιγότερης μετάβασης από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο».

Προς το παρόν, οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη αναμένεται να μειωθούν κατά 40% το 2022, με τις υψηλότερες εισαγωγές LNG να αντιπροσωπεύουν μέρος του ελλείμματος. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση καυσίμων στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 9% φέτος, κάτω από τα επίπεδα του 2020.

Πηγή: Euro2day