You are here

Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

05/07/2022 17:57

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών υποχώρησε την Τρίτη το ευρώ, έναντι του δολαρίου, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται στα ύψη και τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το ευρώ υποχώρησε περίπου κατά 1,3% ενδοσυνεδριακά την Τρίτη για να αγγίξει τα $1,029 μέχρι τα μέσα του απογεύματος στην Ευρώπη, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει μέχρι και $1,028. Ωστόσο, στις 17.44, ώρα Κύπρου, το ευρώ αύξησε τις απώλειες του έναντι του δολαρίου, καθώς υποχωρούσε πέραν του 1,7%, στα $1,025.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πληροφορήσει, εκ των προτέρων τις αγορές για την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ για πρώτη φορά στα τελευταία 11 χρόνια κατά τη συνεδρία της τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για οικονομική ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της ΕΚΤ να σφίξει τη νομισματική πολιτική της.

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα κατέδειξε ότι η ψυχολογία των επενδυτών στις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης πραγματοποίησε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση.

Ο πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν τη Δευτέρα την ανοδική τους πορεία, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία ενίσχυσαν επιπλέον τις τιμές οι οποίες αυξάνονται λόγω της μείωσης της ρωσικής προσφοράς φυσικού αερίου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν πλήξει ιδιαίτερα την ισοτιμία του ευρώ.

Το νόμισμα της ευρωζώνης έχει χάσει πάνω από 9% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.