You are here

Δράσεις για ενίσχυση οδικής ασφάλειας

07/07/2022 16:20

Στις δράσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Trust Insurance Cyprus για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της «Γίνε υπεύθυνος οδηγός, για σένα και τους άλλους», στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρεί δειγματοληπτικά δωρεάν αλκοτέστ στους οδηγούς.

Στόχος της δράσης της ασφαλιστικής εταιρείας είναι η καλλιέργεια της οδικής συνείδησης και της εμπέδωσης ορθής συμπεριφοράς στο οδικό δίκτυο.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στα δεδομένα από τις οδικές συγκρούσεις, επισημαίνοντας πως για την περίοδο 2017-2021, το 30% των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις ήταν μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες.

Συγκεκριμένα το 2021, οι 14 από τους 45 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μας από οδικές συγκρούσεις αφορούσαν μοτοσικλετιστές/μοτοποδηλάτες ή επιβάτες μοτοσικλέτας. Αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των τραυματισμών μοτοσικλετιστών το 2021, με το 47,34% των συνολικών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις να αφορά σοβαρούς τραυματισμούς και το 29,33% να αφορά ελαφρούς τραυματισμούς μοτοσικλετιστών. Ανησυχητικά είναι και τα μέχρι τώρα στοιχεία για το 2022, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, με τον αριθμό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων να φτάνει μέχρι στιγμής στα επίπεδα του 2018.

Με στόχο να αναστρέψει τα αρνητικά δεδομένα, το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στους μοτοσικλετιστές. Συγκεκριμένα, προωθούνται αλλαγές όπως η ενίσχυση του προστατευτικού εξοπλισμού που θα πρέπει να φέρουν οι οδηγοί μοτοσικλέτας/μοτοποδηλάτου που οδηγούν κατ’ επάγγελμα. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει το Σχέδιο Κινήτρων για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές για την τριετία 2022-2024, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.05 εκατομμυρίων για 3 έτη.

Για το 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου αερόσακος σώματος μοτοσικλετιστών. Το ενδιαφέρον για το Σχέδιο ήταν αυξημένο, με 2.629 αιτήσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μοτοσικλετιστές έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα χρήσης επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού και είναι διατεθειμένοι να τον χρησιμοποιήσουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής τους.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Καρούσος, προωθήθηκαν για ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιήσεις που αφορούν τον περί Άδειας Οδήγησης Νόμο, ώστε να καθοριστεί περιορισμός στη χρονική διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας οδηγού στα δύο χρόνια από την ημέρα έκδοσης.

Οι δράσεις επεκτείνονται σε πολλαπλά επίπεδα με στόχευση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του οδικού δικτύου, ανέφερε ο κ. Καρούσος. Πρωτοβουλίες από ιδιώτες, όπως αυτή της Trust Insurance Cyprus, ενισχύουν το εγχείρημα της Κυβέρνησης για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και στέλνουν το μήνυμα ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί συλλογική ευθύνη.