You are here

Ξεπερνά την ΕΕ η Κύπρος σε επιχειρηματική καινοτομία

08/07/2022 12:39

Ξεπερνά την ΕΕ η Κύπρος όσον αφορά την προστιθέμενη αξία της μη χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής οικονομίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό υπολογίστηκε με βάση το μερίδιο της συνολικής προστιθέμενης αξίας για κάθε κατηγορία μεγέθους επιχείρησης, με την Κύπρο να τερματίζει δεύτερη στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με ποσοστό γύρω στο 55%. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 35,3%.

Στην κατηγορία μεσαίες επιχειρήσεις η χώρα βρέθηκε τέταρτη, με ποσοστό πάνω από 20%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανήλθε στο 17,1% και στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων, η Κύπρος βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό πάνω από 20% και τον μέσο όρο της ΕΕ σε 47,6%.

Στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων η Κύπρος, βρέθηκε κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, 10,0% με ποσοστό περίπου στο 9%. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2019 ήταν 5,9%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,3%.

Στις επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, σημειώθηκαν χαμηλά μερίδια 3,5%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανήλθε σε 11,5%.

Στις επιχειρηματικές δαπάνες (R&D), ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε €458 ανά κάτοικο, ενώ η Κύπρος βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις με ποσό κάτω από €100.

Στον τομέα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία η Κύπρος βρέθηκε στην δεύτερη θέση με ποσοστό 74,7%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ 50,3%.

Στις βιομηχανικές δραστηριότητες από τις οποίες τα κράτη κατέγραψαν τα υψηλότερα επενδυτικά ποσοστά, η Κύπρος σημείωσε ποσοστό 42% στην κατασκευή ποτών, ενώ στον τομέα δραστηριοτήτων μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  η Κύπρος σημείωσε ποσοστό 41% για την ενοικίαση και χρηματοδοτική μίσθωση δραστηριοτήτων.

Στην εξειδίκευση προστιθέμενης αξίας, η Κύπρος βρέθηκε σε δύο κατηγορίες ανάμεσα στα πέντε κορυφαία κράτη: στο ρεύμα, φυσικό αέριο, ατμό και αέρα προμήθειας κλιματισμού σημείωσε ποσοστό 16,8% στην τρίτη θέση και στη κατασκευή τροφίμων η χώρα βρέθηκε πρώτη με ποσοστό 21,9%.

Στο μέσο κόστος προσωπικού σε βιομηχανικούς τομείς ανά εργαζόμενο, η Κύπρος σημείωσε ποσοστά κάτω από τους μέσους όρους της ΕΕ στις κατηγορίες βιομηχανοποίησης και παροχής νερού, αποχέτευσης κτλ.

Για την συνολική μεταβολή στις βιομηχανικές τιμές παραγωγού, ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 28,6% με την Κύπρο να επιτυγχάνει μέσο όρο πάνω από αυτό.

Της Μαρίας Κυριακίδου