You are here

Κίνα: Mείωσε κάτω από $1 τρισ. την κατοχή αμερικανικού χρέους

19/07/2022 10:27

Κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, για πρώτη φορά στα τελευταία 12 χρόνια, μειώθηκε το αμερικανικό δημόσιο χρέος που κατέχει η Κίνα, εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων που έχουν κάνει τα ομόλογα των ΗΠΑ δυνητικά λιγότερο ελκυστικά, μεταδίδει το CNBC.

Συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε στις αρχές του 2021, το χαρτοφυλάκιο της Κίνας με αμερικανικό δημόσιο χρέος μειώθηκε τον Μάιο στα 980,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Πρόκειται, σημειώνει, για μια μείωση σχεδόν 23 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο και μείωση σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 μειώνεται η κατοχή από την Κίνα αμερικανικού δημόσιου χρέους κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Ιαπωνία είναιμ πλέον η χώρα που κατέχει το μεγαλύτερο ποσό χρέους των ΗΠΑ, ύψους 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η μείωση του ποσού  χρέους από μέρους της Κίνας έρχεται την στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να σταματήσει τον πληθωρισμό ο οποίος αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται στα ομόλογα, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, πράγμα που σημαίνει απώλεια κεφαλαίου για τους επενδυτές που πωλούν τα ομόλογα πριν από τη λήξη τους.

Η μείωση του μεριδίου της Κίνας σε αμερικανικό δημόσιο χρέος αποδόθηκε επίσης στην προσπάθεια του Πεκίνου να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό εξωτερικού χρέους.

Τα στοιχεία για τον Μάιο προέκυψαν πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξήσει τον Ιούνιο τα επιτόκια αναφοράς κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων στο ίδιο ποσοστό, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

ΚΥΠΕ