You are here

Μαζικές ροές προσφύγων στην Ελλάδα

14/09/2018 14:35

Η ΕΕ ενισχύει το σχεδιασμό για την πιθανολογούμενη μαζική έξοδο προσφύγων από το Ιντλίμπ σε περίπτωση επίθεσης από τις δυνάμεις του Άσαντ, με την Ελλάδα να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτόν το σχεδιασμό, αναφέρει ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.
 
Οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει χιλιάδες πρόσφυγες από καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά να μεταφερθούν στην ενδοχώρα εντός εβδομάδων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ενδεχόμενες νέες αφίξεις Σύρων προσφύγων.
 
Το σχέδιο φέρεται να συζητείται μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να έχει για αυτό συναντήσεις με αξιωματούχους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ  αυτών και με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Οι FT γράφουν ότι αρχικά στόχος είναι να μετακινηθούν στην ενδοχώρα οι 3.000 άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως «ευάλωτοι» από την Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων έχουν αιτηθεί άσυλο.
 
Σημειώνεται ότι πρώτιστος στόχος της μετακίνησης προσφύγων από τα νησιά είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσων παραμείνουν εκεί. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός συμπίπτει με την προετοιμασία για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ.
 
Διπλωμάτης της ΕΕ δηλώνει στην εφημερίδα ότι είναι σημαντικό να μειωθούν οι αριθμοί στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, καθώς θα είναι «δύσκολο» αν υλοποιηθούν οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία, αφού δεν υπάρχει χωρητικότητα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία πλήρης επίθεση στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να εκτοπίσει 800.000 ανθρώπους.
 
Σκοπός της Κομισιόν φέρεται να είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει στους FT ότι αναγνωρίζει τα υπάρχοντα προβλήματα, ειδικά στη Μόρια. Προσθέτει ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, καθώς η ΕΕ έχει ήδη δώσει και θα συνεχίσει να δίνει κονδύλια στην ελληνική κυβέρνηση.
 
Εν τω μεταξύ, ανταπόκριση των Times από την Αθήνα επισημαίνει τις ανησυχίες ειδικών για τις πιθανές αυξημένες ροές προσφύγων προς την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης στο Ιντλίμπ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

ΚΥΠΕ