You are here

BOCH: Φεύγουν 550 υπάλληλοι με κόστος €99 εκατ.

25/07/2022 09:42

Ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοίκησης το σχέδιο εξόδου της Τράπεζας Κύπρου καθώς, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, το κουμπί της εξόδου πάτησαν 550 υπάλληλοι, πιάνοντας σχεδόν απόλυτα, το στόχο που είχε τεθεί για πρόωρη αφυπηρέτηση μεταξύ 500 και 600 μελών του προσωπικού.

Οι πλείστοι των υπαλλήλων που αποχωρούν εθελούσια θα λάβουν χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ.

Εκτιμάται ότι το οικονομικό κόστος για την τράπεζα σε σχέση με το ύψος των αφορολόγητων αποζημιώσεων που θα παραχωρηθεί στους 550 υπαλλήλους, θα ανέλθει στα €99 εκατ.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η αποχώρηση των 550 υπαλλήλων θα συνεπάγεται ετήσια εξοικονόμηση για την τράπεζα γύρω στα €37 εκατ. που αντιστοιχεί στο 19% του κόστους του προσωπικού.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από τρία χρόνια θα γίνει απόσβεση του συνολικού κόστους των αποζημιώσεων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της BOCH, το συγκρότημα έχει από τον Ιούνιο του 2019 μειώσει τον αριθμό του προσωπικού κατά περισσότερο από 1,300 άτομα, που αντιστοιχεί στο 30% και το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων κατά 37 καταστήματα που αντιστοιχεί περίπου στο 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η διοίκηση της τράπεζας απέρριψε στοχευμένα αίτημα υπαλλήλων της για εθελούσια έξοδο καθώς τα καθήκοντα που επιτελούν σήμερα στην τράπεζα θεωρούνται απαραίτητα και τυχόν αποχώρηση τους θα επηρεάσει δυσμενώς την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Άγνωστες οι προθέσεις για πλεονασμούς

Είναι άγνωστες στο παρόν στάδιο οι προθέσεις της διεύθυνσης σε σχέση με τους υπαλλήλους που δεν έχουν πατήσει το κουμπί της εξόδου, παρά τις σχετικές συστάσεις που τους είχαν γίνει, για το γεγονός ότι τα τμήματα ή οι υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται έχουν αναστείλει ή πρόκειται να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Επισημαίνεται ότι ο Πανίκος Νικολάου, CEO της Τρ. Κύπρου, σε πρόσφατες δηλώσεις είχε τονίσει ότι το συγκρότημα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει παρόμοιο σχέδιο εξόδου αφήνοντας να εννοηθεί ότι το οποιοδήποτε νέο σχέδιο που θα ακολουθήσει, τουλάχιστο όχι στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως να προβλέπει πλεονασμούς.

Στους στόχους του επιχειρηματικού πλάνου

Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου επιτυγχάνει σταδιακά τους στόχους που έχει θέσει για υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων (ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κοντά στα 20 καταστήματα) και τη μείωση του αριθμού του προσωπικού κατά 15%.

Η μείωση του αριθμού των καταστημάτων και των μελών του προσωπικού, αποτελούν μέρος των συστάσεων των εποπτικών αρχών και του επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας στο πλαίσιο της εν εξελίξει ψηφιοποίησης των εργασιών της.

Επισημαίνεται ότι οι δύο αυτές θετικές εξελίξεις για την BOCH, έρχονται σε μία περίοδο αύξησης των επιτοκίων, γεγονός το οποίο θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σημαντικές εξοικονομήσεις για την τράπεζα η οποία εδώ και μία 10ετία καταβάλλει αρνητικό επιτόκιο επί των καταθέσεων της στην ΕΚΤ. 

Π. Νικολάου: Πετυχαίνουν οι στόχοι πιο νωρίς

Ο Πανίκος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Bank of Cyprus Holdings σχολιάζοντας την επιτυχία του σχεδίου ανέφερε σε γραπτή του δήλωση:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρόσφατου σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, σημαίνει ότι πετυχαίνουμε νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί το στόχο μας για εξορθολογισμό του μοντέλου λειτουργίας μας, ο οποίος είναι βασικός για τη βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου και την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων μας».

Του Λεύκου Χρίστου