You are here

Μελέτη αντικτύπου για την πολιτική διαβατηρίων

17/09/2018 14:51

Τον αντίκτυπο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος στην κυπριακή οικονομία, επιθυμεί να διαπιστώσει το υπουργείο οικονομικών, το οποίο για το σκοπό αυτό, προχωρά στη διεξαγωγή σχετικής μελέτης.

Στοιχεία σχετικά με το όφελος της κυπριακής οικονομίας από την πολιτική παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές, έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το υπουργείο οικονομικών εντούτοις, δεν έχουν παραχωρηθεί.

Η μελέτη η οποία διεξάγεται από τη διεύθυνση οικονομικών μελετών του υπουργείου οικονομικών στοχεύει να καταδείξει ποιοτικά στοιχεία αναφορικά με τους τομείς που έχουν επωφεληθεί καθώς και το βαθμό και τους τρόπους με τους οποίους έχουν επωφεληθεί οι διάφοροι τομείς, από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Η μελέτη όπως αναφέρθηκε σήμερα στην επιτροπή εσωτερικών, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αναμένεται ότι η βουλή θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα ενώ, έχει ζητηθεί ενημέρωση και σε σχέση με το περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης.

Στους 279 οι εγγεγραμμένοι πάροχοι

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών, στο μητρώο παρόχων το οποίο ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα, είναι εγγεγραμμένοι μέχρι στιγμής 279 πάροχοι οι πλείστοι εκ των οποίων είναι νομικά πρόσωπα, κατά κύριο λόγο δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικά γραφεία, γραφεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών και developers.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν ενώπιον τους οι βουλευτές από παλαιότερες συζητήσεις του θέματος, μέχρι το Φεβρουάριο είχαν εγκριθεί 295 αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης στο πλαίσιο του προγράμματος ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι αιτήσεις υπολογίζεται να φτάσουν γύρω στις 2000 μέχρι το τέλος του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι στη βάση του νέου πλαισίου του επενδυτικού προγράμματος, έχει τεθεί όριο στον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται, το οποίο έχει καθοριστεί στις 700 αιτήσεις ετησίως.

Οι βουλευτές ζήτησαν για ακόμα μια φορά όπως κατατεθούν ενώπιον τους στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλει το κάθε γραφείο/πάροχος υπηρεσιών.

Της Μαρίας Χαμπή