You are here

Διεκδικεί ρόλο στα διαβατήρια η βουλή

17/09/2018 14:53

Ρόλο στις πρόνοιες και τα κριτήρια που διέπουν το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων διεκδικεί η βουλή μέσω πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί από τους βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Η επιτροπή εσωτερικών εξέτασε σήμερα στην παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου εσωτερικών και οικονομικών, την πρόταση στη βάση της οποίας η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών, να επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με κανονισμούς, οι οποίοι θα κατατίθενται στη βουλή και θα τυγχάνουν έγκρισης.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι η βουλή πρέπει να έχει λόγο σε ότι αφορά τις πρόνοιες του προγράμματος.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών Μαρία Αδαμίδου, έκανε λόγο για ανάγκη ευελιξίας σε ότι αφορά το πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι μέσω της διαδικασίας των κανονισμών αυτό το στοιχείο θα χαθεί.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα, με τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό τον περασμένο Μάιο, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Η εκπόνηση του προγράμματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και το υφιστάμενο καθεστώς παρέχει την ευχέρεια στο πρόγραμμα να μεταβάλλεται», είπε η κ. Αδαμίδου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει η ευελιξία για να επικαιροποιείται ανάλογα το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως εάν αυτή η ευελιξία θα χαθεί μέσω της εφαρμογής της διαδικασίας των κανονισμών, τότε το πρόγραμμα δεν θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο του κράτους.

Η πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου, που έχει αναλάβει και τη διατήρηση μητρώου παρόχων υπηρεσιών σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα, Μελίνα Κατσουνωτού, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου προγράμματος.

Σημείωσε ότι οι πάροχοι πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς με καθορισμένα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μεταξύ άλλων πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να έχουν κάποια γνώση του προγράμματος, να δηλώνουν τους συνεργάτες τους και τα ποινικά τους μητρώα και να υπογράφουν κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρείται για αυτή την εργασία.

Η κ. Κατσουνωτού χαρακτήρισε σημαντικό ότι κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων πρέπει να υποβάλλονται και υπεύθυνες δηλώσεις τόσο εκ μέρους των παρόχων όσο και εκ μέρους των επενδυτών, για το ότι έχει γίνει επαρκής επεξήγηση των προνοιών του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι μετά από ένα χρόνο, η διαδικασία πρέπει να ξανασυμπληρώνεται ενώ, σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου, για την εξέταση και έγκριση των αιτήσεων τηρείται αυστηρή χρονολογική σειρά.

Η κ. Κατσουνωτού επεσήμανε παράλληλα, πως η επιτροπή εποπτείας είναι στη διάθεση του κοινού και δέχεται καταγγελίες προς διερεύνηση σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο διέπεται και από κανόνες σε σχέση με την προβολή και την προώθησή του.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κριτηρίων που έχουν τεθεί, αναφέρθηκε ότι ο πάροχος διαγράφεται από το μητρώο και δεν μπορεί να υποβάλει αιτήσεις εκ μέρους ενδιαφερομένων.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ διαφώνησαν με την πρόταση νόμου σημειώνοντας ότι επιχειρεί να μεταφέρει μια εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας, στη βουλή και ως εκ τούτου, είναι εκτός θέσμιων. Παράλληλα, υπέδειξαν ότι οι συζητήσεις σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να γίνονται με φειδώ και να προστατεύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στην επιτροπή εσωτερικών, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Της Μαρίας Χαμπή